Religiøse ledere i Norge fordømmer terrorangrepet i Nice

Islamsk Råd Norge reagerer kraftig på drapene i Nice.
Foto: IRN
Mennesker må vise respekt for hverandres tro, mener biskop Bernt Eidsvig, som oppfordrer til bønn for ofrene og pårørende i angrepet i Nice. Også Muslimsk Dialognettverk fordømmer drapet.

– For å kunne leve godt sammen, må vi respektere hverandre, andres liv og tro og vårt demokrati. Det gjelder i Frankrike som i Norge, sier biskopen i en epost til NTB.

Han kaller angrepet der tre personer ble drept i og ved en kirke i Nice torsdag, forkastelig. Én av de drepte fikk halsen skåret over, og seks ble skadd.

Eidsvig ber nå folk være varsomme med å legge skylden for angrepet på muslimer generelt.

– Deres gode navn og rykte blir ødelagt av andre – og gjør dem selv mer utsatt, understreker han.

Også andre religiøse ledere i Norge fordømmer angrepet.

– En slik bestialsk handling er vanskelig å forstå for ethvert menneske, og jeg er helt lamslått etter å ha lest det som kommer fram, sier leder i Muslimsk Dialognettverk Senaid Kobilica til Vårt Land.

– Kirker, moskeer, synagoger og templer skal være trygge steder. Mine tanker og bønnene går til de drepte og deres pårørende, legger han til.

Også Islamsk Råd Norge reagerer kraftig på hendelsen.

– Angrep mot sivile og uskyldige mennesker inne i et gudshus er avskyelig, sier Mustafa Mahmood, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd, til Vårt Land.

Solberg ber muslimske politiske og religiøse ledere i muslimske land ta avstand fra ekstremisme

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer politiske ledere i muslimske land til å ta avstand fra ekstremisme og beskytte ytringsfriheten etter Nice-angrepet.

– Vi må verne om våre felles verdier og menneskerettighetene. Vi må aldri la oss true av terrorister. Vi oppfordrer politiske ledere i muslimske land og religiøse muslimske ledere i hele verden til å ta avstand fra ekstremisme og beskytte ytringsfriheten, sier Solberg i en uttalelse sendt til NTB etter terrorangrepet i Nice torsdag.

Iran fordømmer kirkeangrep i Nice

Iran fordømmer knivangrepet som krevde tre menneskeliv i den franske byen Nice og sier «provokasjons- og voldsspiralen» må ta slutt.

– Vi fordømmer sterkt dagens terrorangrep i Nice, tvitrer Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

– Den økende og ondskapsfulle spiralen av hatprat, provokasjoner og vold må erstattes av fornuft og forstand. Vi må erkjenne at radikalisme avler mer radikalisme, og fred kan ikke oppnås med stygg provokasjon, tilføyer Zarif.

Frankrikes president har knallhardt forsvart sekulære verdier og retten til å gjøre narr av religion i kjølvannet av drapet på en lærer som brukte Muhammed-karikaturer i undervisningen.

Irans president har advart om at fornærmelser av profeten kan oppmuntre til vold.