Tror innvandring redder økonomien fra overoppheting

0Shares

Nordea har ingen tro på at Norge rammes av finanskrisen som herjer i Europa med det første, slik enkelte har hevdet. Den største faren i norsk økonomi akkurat nå er snarere overoppheting, mener bankens analytikere ifølge dn.no. For med sterk økonomisk vekst og høyere kapasitetsutnyttelse de neste årene, burde det tilsi renteoppgang. Det er imidlertid begrenset hvor mye Norges Bank kan gjøre med norske renter, uten at kronen styrkes for mye.

Innvandring letter trykket
– Det er en klar risiko for at en høy innenlandsk etterspørselsvekst gir større kapasitetsproblemer, høyere lønnsvekst og etterhvert høyere inflasjon, skriver Bruce ifølge dn.no.

– Risiko for overoppheting kan bli den største utfordringen, skriver han.

Risiko for overoppheting kan bli den største utfordringen.

Likevel peker Nordea på at høy innvandring mest sannsynlig kommer til å hindre at presset på norsk økonomi blir så stort at økonomien overopphetes.

Lav rente
Nordea tror at styringsrenten vil holdes på 1,5 prosent helt frem til neste sommer, da banken tror at renten blir hevet til 1,75 prosent. I slutten av 2014 vil styringsrenten ligge på 2,75 prosent – som fortsatt er svært lavt i historisk sammenheng.

Når lønnsveksten i tillegg vil ligge rundt fire prosent i årene som kommer, betyr det at folk med boliglån fortsatt har noen veldig gode år i vente.