- Oslo World UNG: BRITZ, Malik, Adama Janlo - 01.11.2024
- Færre flerkulturelle til Stortinget etter valget? - 01.11.2024
- Norge tar fortsatt imot flest ukrainske flyktninger i Norden - 31.10.2024
Ifølge NTB skrev stormoskéene i Paris og Lyon samt flere andre grupper i en uttalelse følgende:
– Det er tider da vi må vise solidaritet med landet vårt, som er blitt rammet av urettmessige angrep i flere uker.
Stormoskéene understreker at Frankrike har pressefrihet, og at regjeringen ikke kan fortelle medier hvorvidt de skal publisere eller ikke publisere karikaturer av profeten Muhammed.
– Påstandene om at den franske stat utsetter franske muslimer for rasisme, samt at det finnes en offisiell politikk preget av antimuslimsk hat, er skamløse løgner, skriver de videre.
Knyttes til islamisme
Tidligere denne uken holdt franske skoler ett minutts stillhet til minne om læreren Samuel Paty, som ble myrdet etter å ha vist Muhammed-karikaturene i undervisning om ytringsfrihet.
Lærerdrapet ble etterhvert knyttet til islamistisk ekstremisme, og både gjerningspersonen og andre tilknyttet har blitt arrestert. Franske myndigheter, med hjemmel i en av Europas strengeste anti-terrorlover, har nedlagt radikale moskéer og gått etter grupper og individer som mistenkes for å støtte radikal islamisme.
Frankrikes president Emmanuel Macrons har fulgt opp med et resolutt forsvar av ytringsfriheten og av karikaturene, samt lovforslag om “bekjempelse av separatisme”. Ordkrigen har samtidig ført til anti-franske aksjoner flere steder i den muslimske verden, blant annet til vareboikott.
Hjemlig boikottoppfordring
Her i Norge har organisasjonen IslamNet oppfordret til å følge opp aksjonen, og til å “boikotte franske selskaper og deres underleverandører”.
Linda Noor i tenketanken Minotenk ser for seg at oppfordringen fra franske moskéer vitner om et oppriktig ønske om samhold og lojalitet til nasjonen.
– Franske muslimer er franske og det er direkte umusikalsk å oppfordre til boikott av et land for karikaturtegninger, når det samme landet er rammet av bestialske terrorangrep.
– Vil majoriteten av norske muslimer også oppfordre til moderasjon?
– I Norge har jeg sett en del som oppfordrer til boikott, men også mange som argumenterer mot, sier Noor.
Fahad Qureshi, leder for IslamNet, sier det er trist at uskyldige liv har gått tapt i Frankrike.
– Jeg føler med de pårørende. Det er veldig viktig med samhold mot terror. Men det betyr ikke at man ikke kan – på demokratisk vis gjennom boikott – være kritisk til Frankrikes svært muslimfiendtlige politikk, sier Qureshi.
– Vil majoriteten av norske muslimer også oppfordre til moderasjon?
– Ja, islam oppfordrer alle muslimer til moderasjon, og norske muslimer er svært moderate, svarer Qureshi på spørsmålet.
– Hvorfor ikke Kina-boikott?
I utgangspunktet skulle det opprinnelige avbildningsforbudet av profetene i islam forhindre persondyrkelse, forklarer Noor.
Samtidig ligger det et paradoks i å forsvare forbudet med voldelige midler, argumenterer hun videre.
– Er det ikke persondyrkelse når man blir mer forbanna og engasjert over karikaturtegninger av Muhammad enn at Kina sender over en million muslimer i interneringsleire og tvangsgifter muslimske kvinner til kinesiske menn fra majoriteten. Hvorfor mobiliseres det ikke for boikott av Kina?, spør hun.
Har misforstått muslimers reaksjon
Qureshi sier Minotenk-lederen har et poeng i at bildeforbudet er ment å hindre persondyrkelse, men hun har misforstått hvorfor muslimer reagerer på karikaturene.
– Muslimer er ikke såret på grunn av brudd på et bildeforbud. Det er snakk om dypt krenkende karikaturer som sprer islamofobe stereotypier om muslimer. Bildene fremstiller Profeten og dermed også hans følgere, altså alle muslimer, som terrorister og kvinnemisbrukere. Når Macron velger å projisere disse svært krenkende islamofobiske tegningene på veggene til offentlige bygninger sendes et signal til muslimer fra statlig hold om at «Frankrike respekterer ikke muslimers tro og menneskeverd. Vi gjør som vi vil, og dere må bare finne dere i det.»
Qureshi mener det er denne svært muslimfiendtlige holdningen til karikaturene som har initiert en internasjonal boikott av franske varer verden rundt.
– Men karikaturene er kun en katalysator. Frankrike har en lang historie med muslimfiendtlighet. Hijabkledde kvinner frarøves rett til utdanning og deltagelse i samfunnet, moskeer overvåkes og stenges, og menneskerettighetsorganisasjoner som jobber mot islamofobi legges ned, sier han.
Enig om Kina-undertrykkelse
Videre fastholder Qureshi at han “ville vært forsiktig med å erklære store deler av verdens muslimer som persondyrkere, altså vantro, slik Noor hinter til”.
– Men jeg er enig i at Kinas forferdelige brudd på flere menneskerettigheter bør møtes med internasjonal motstand. Boikott er et av flere demokratiske virkemidler som kan vurderes. Om verden engasjerer seg i en boikott mot Kina så vil jeg ønske det velkommen, legger han til.