Rekordøkning i antall privatskoler

I hardt vær: den nordiske privatskolen Scandinavian School of Brussels kan miste sin norske statsbevilling siden Utdanningsdirektoratet mener de har funnet flere brudd på norsk privatskolelov.

I fjor var det 261 private grunnskoler her i landet, det høyeste tallet noen gang. Siden 2009 har tallet økt med 62 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Av alle elever i grunnskolen i 2019 gikk 4,2 prosent – 27.000 elever – på private skoler. Det er en økning fra 2,6 prosent i 2009, ifølge SSB.

Statistikken fra SSB består av to kategorier, såkalte friskoler, som utgjør 4,0 prosent, og rene privatskoler, som ikke får støtte av det offentlige, og som utgjør 0,2 prosent.

– SV er ikke imot privatskoler som tilbyr alternativ pedagogikk, men utviklingen i antall privatskoler er nå så stor at det truer den offentlige fellesskolen. Det er dessuten bare symbolpolitikk fra kunnskapsministerens side å godkjenne så mange private skoler, spesielt når kommunene motsetter seg denne utviklingen, sier SVs skolepolitiske talsperson Mona Fagerås.

– Det er naivt å tro at framveksten av privatskoler bare er et hyggelig supplement til den offentlige skolen. For hver elevplass som opprettes i en privat skole, så trekkes det ressurser ut fra den offentlige skolen, sier Fagerås.

– Formålet med friskoleloven er å legge til rette for at det kan oppdrettes friskoler, så å kalle dette snikinnføring er bare billig retorikk, skriver hun i en epost til NTB.

– Regjeringen jobber for en god offentlig skole som bidrar til å løfte alle elever uansett bakgrunn og hvor de bor. De aller fleste elevene går i en offentlig skole, og det vil de også gjøre i fremtiden. Jeg er for mangfold, og valgfrihet for foreldre og elever. Å velge skole skal ikke bare være for de med god økonomi, slik Ap vil.