Soppkurs til innvandrere

På bildet ser vi spiss giftslørsopp som regnes som Norges giftigste sopp. Giftslørsopp gir alvorlig nyresvikt.
Foto: soppognyttevekster.no
Halvparten av dem som blir soppforgiftet i Norge er fremmedspråklige. Nå blir det arrangert egne soppkurs for de med utenlandsk bakgrunn.

I fjor ble 14 personer innlagt på sykehus med alvorlig forgiftning etter å ha spist giftig sopp. Halvparten av disse hadde utenlandsk opprinnelse. Hittil i år har seks personer blitt forgiftet, skriver NRK.

Et typisk eksempel kan være asiater som plukker den giftige hvite fluesoppen. Den ligner på spiselige fluesopparter i hjemlandet. Eller det kan være østeuropeere som forveksler spiss giftslørsopp med en matsopp fra hjemlandet. Selv ørsmå mengder av denne soppen kan gi til livstruende skader.

Nå har Helsedirektoratet gitt ut en brosjyre på 13 forskjellige språk og i tillegg finansierer de soppkurs rundt om i landet for denne målgruppen.

– Mange forveksler våre giftige sopper med matsopper i hjemlandet

Vil kurse innvandrere
Nyttevekstforeninga Risken i Molde vil gi gratis soppkurs til innvandrere denne lørdagen.

– Vi ser at særlig folk fra Øst-Europa konkurrerer om å finne sopp og de plukker små kantareller som kan forveksles med mange farlige sopper, sier Magnar Husby.

Ifølge Husby er det økende interesse både for å spise og plukke sopp. Nå skal han og to andre soppkontrollører ta med seg kursdeltakerne ut i skogen for å lære forskjellene på soppene.

– Det er mange arter som ligner og da gjelder det å kunne nok, sier Husby.

Gratis kurshefte på engelsk og norsk 

Les mer om kurset her