Gründere med innvandrerbakgrunn bak «håpsvaksinen» mot koronaviruset

Tysk-tyrkerne Ugur Sahin og Özlem Türeci kan bli korona-heltene mange har ventet på. Selskapet deres har sannsynligvis bidratt til å utvikle den første fungerende vaksinen.
Selskapet til forskerne Ugur Sahin og Özlem Türeci har bidratt til å utvikle teknologien bak det som kan bli den første vellykkede koronavaksinen.

Etter mandagens coronavaksinegjennombrudd er det tyske bioteknologiselskapet BioNTech nå verdsatt til 21 milliarder dollar, melder VG.

Selskapet får finansiering fra legemiddelgiganten Pfizer for å lage en effektiv vaksine mot det nye coronaviruset.

Ekteparet Ugur Sahin og Özlem Türeci grunnla BioNTech i 2008, og er henholdsvis administrerende direktør og medisinsk direktør, i tillegg til at de sitter i styret.

Jobbet med kreftvaksine

Fra før av jobbet selskapet med en kreftvaksine. Så kom Sahin, som også er universitetsprofessor i Mainz, i januar over en vitenskapelig artikkel om utbruddet av koronaviruset i den kinesiske byen Wuhan.

Ifølge Reuters innså professoren at det ville være kort vei fra å utvikle mRNA-baserte kreftmedisiner til å utvikle en mRNA-basert coronavirusvaksine.

Fremmes som “godt integrerte”

Sahin og Türeci møttes i Homburg og sammen har de gjort karriere ut av en felles lidenskap for medisinsk forskning.

Gründerne har også tyrkisk innvandrerbakgrunn, og fremmes som gode eksempler på integrering.

Sahin ble ifølge The Telegraph født i den tyrkiske middelhavsbyen Iskenderun, og flyttet til Tyskland sammen med sine foreldre som fireåring. Hans far jobbet som gjestearbeider på en av Fords bilfabrikker i Köln. Türeci ble født i Tyskland, men hennes far var en lege som kom til landet fra Istanbul.