Herbie (24) rørte barneministeren nesten til tårer

Et rørende øyeblikk: barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen i det hun deler ut prisen til "Årets forbilde", Herbie Skarbie Kawuna
Foto: Claudio Castello
Ugandiskfødte Herbie Skarbie Kawuma ble i dag kåret til "Årets forbilde". 

Årets forbilde-prisen deles ut til en person med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og unge. I år gikk prisen til Herbie Skarbie Kawuma for hans evne til å engasjere, motivere og være et forbilde for barn og unge. 

– Herbie har en unik evne til å se ungdom, få dem fokusert, motivert og engasjert. Han får hver enkelt til å yte sitt beste uten å bruke mange ord. Hans kollegaer på SFO i Asker sier også at han er en vaksine mot mobbing, fordi han klarer å se hvem som trenger litt ekstra fokus og inkludere dem i fellesskapet, skrev juryen i sin begrunnelse.

– Kawunas liv ble tidlig preget av tap. Han mistet foreldrene i ung alder, og fikk som 14-åring ansvar for sine yngre søsken. Etter at en yngre bror med en boksekarriere foran seg, som han hadde et nært forhold til, mistet livet under tragiske omstendigheter ble han tatt hånd om av en misjonær. Derfra gikk veien til Norge. Tross en tøff start på sin reise fra ung til voksen har han beholdt en livsglød som han deler generøst med de han møter, het det videre.

Et viktig rettesnor

I forkant av kåringen, avholdt på Nobels Fredssenter tidligere i dag, vartet barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen med en morsom innledning, før den norsk-tyrkiske stand-up-komikeren Selda Ekiz (bildet) snakket om forbilder i sitt kåseri Mamma, pappa og Michael Jackson.

 
Foto : Claudio Castello

Kamile Gürsel, styremedlem i LNU, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, satt i juryen som kåret vinneren. Gürsel snakket om hvor viktig det er å være et rettsnor for andre.

– Forbilder er viktige. Hver og en av oss har noen vi ser opp til, og når vi selv blir voksne får vi det samme ansvaret selv. En må være dette ansvaret bevisst, vise vei og vise håp for andre, poengterte hun.

Thorkildsen rørt til tårer

For hovedpersonen selv var takketalen en svært følelsesladd affære, og da statsråd Thorkildsen skulle gi ham blomstene ble hun selv også preget av stundens alvor da hun skulle overrekke ham prisen med blomster og en sjekk til 50.000 kroner til barnehjemmet Skarbie driver hjemme i Uganda.

Også hovedpersonen selv måtte avbryte talen et par ganger grunnet gledestårene. 

– Jeg takker alle, som har tatt meg i mot og som har hjulpet meg på veien, blant annet med å gi meg jobb på Asker SFO`er i Asker og ved kulturskolen, sa han i takketalen.

Skarbie påpekte hans livsmotto er å “prøve å gjøre sitt beste hele tiden, selv om man ikke er feilfri”.

– Oppveksten min har lært meg at barn blir gode samfunnsborgere hvis de blir tatt godt vare på og rettledet av gode forbilder og ressurspersoner. Jeg vil være en slik person. For meg er det svært viktig å lære barn de viktige og rette verdiene i livet, og det er det som drivkraften i mitt arbeidet, uttalte Skarbie før han avrundet takketalen med å invitere alle de fremmøtte skolebarna til å danse til favorittartisten Michael Jackson.

 
Foto : Claudio Castello

OM PRISEN

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet deler ut prisen Årets forbilde for åttende gang. Prisen går til en voksen med innvandrerbakgrunn som er en rollemodell for barn og ungdom. Med prisen ønsker departementet å løfte fram personer som engasjerer seg i barn og unges livssituasjon, og som gir av sin egen fritid til dem.

Juryen, bestående av KIM-leder Anita Rathore, FUG-leder Christopher Beckham, Kamile Gürsel fra LNU og Fatima Rafique fra organisasjonen Ungdom & Fritid, vurderte kandidatene og så etter ildsjeler som:

* Er gode rollemodeller.

* Nyter respekt blant barn og unge.

* Fremmer likestilling og motarbeider diskriminering på grunnlag av blant annet kjønn, seksuell orientering, funksjonsevne og etnisitet.

* Legger vekt på dialog og kontakt mellom generasjonene.

Tidligere vinnere:

2011: Cecilia Dinardi.

2010: Richard Espenes Kiwanuka.

2009: Mahdi Hassan Mouhoumed.

2008: Farooq Farooqi.

2007: Tanveer Ul-Hassan.

2006: Osman Mohamed Aden.

2005: Dilek Ayhan.