Samlivsform varierer med innvandringsbakgrunn

Norskfødte barn av innvandrerforeldre velger oftere ekteskap som samlivsform, viser en ny SSB-rapport.
Foto: Sohail Rizki
Kvinner og menn født i Norge av innvandrerforeldre fra Afrika og Asia inngår sitt første samliv ved samme alder som personer i den øvrige befolkningen, men velger ekteskap framfor samboerskap.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Funnet fremgår av rapporten  Samlivsinngåelse blant norskfødte kvinner og menn med innvandrerforeldre av Kenneth Aarskaug Wiik. Mens tidligere SSB-rapporter hovedsakelig har fokusert på samlivsmønstre blant innvandrere, ser Wiik på barn av innvandrere. Dette er en gruppe som inntil nylig har vært for ung til å inngå samliv og som samfunnet har visst lite om.

Rapporten er basert på registerdata og gir et øyeblikksbilde av samlivsmønsteret til alle de rundt 20.000 norskfødte i alderen 18 -40 i Norge per 1.1.2011. Rapporten tar særlig for seg forskjeller mellom norskfødte med innvandrerforeldre født i land i Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania utenom Australia og New Zealand og Europa utenom EU/EØS. Også de med foreldre født i EU/EØS, USA, Canada, Australia og New-Zealand er tatt med i statistikken, ifølge ssb.no.

Oftere gifte

En like stor andel av norskfødte med innvandrerforeldre i alderen 18-40 i et samliv (ekteskap eller samboerskap) som i resten av befolkningen (40 prosent) ved inngangen til 2011. Samlivstypen varierer imidlertid.

– Blant norskfødte av innvandrere var 78 prosent gift, mens 22 prosent var samboere. Til sammenligning var 43 prosent samboere og 57 prosent gifte i den øvrige befolkningen. Blant innvandrere i samme alder var andelen 18 prosent samboere og 82 prosent, fremgår det i rapporten.

Tyrkere og pakistanere tidligst ut

Skiller man mellom inngåelse av første samliv som var samboerskap og ekteskap, finner man at det særlig er norskfødte med foreldre født i Asia og Afrika som var tidlig ute med å gifte seg. Snittalderen var 24,5 år mot 27,8 år for kvinner og menn i øvrig befolkningen.

Variasjonene blant norskfødte med asiatisk bakgrunn er imidlertid store, og det er særlig dem med bakgrunn fra Tyrkia og Pakistan som er først ute med å gifte seg, også når det kontrolleres for en rekke andre forhold som skolegang og bosted. Personer med vietnamesisk bakgrunn velger oftere samboerskap første gang de levde i et samliv, ifølge rapporten.