Ungarns ambassadør uønsket på konferanse

 
Foto: kulugyminiszterium.hu
Géza Jeszensky (bildet) er i hardt vær for tiden etter at hans svært omstridte påstander om romfolket ble kjent.
0Shares

Tirsdag fikk han beskjed av Holocaust-senteret i Norge om at han ikke var velkommen på deres konferanse om rom-folket. Bakgrunnen for Holocaust-senterets ekskludering er en bok ambassadøren ga ut i 2009 om minoriteter i en post-kommunistisk verden, hvor han blant annet påstår at mange av romfolket er mentalt syke på grunn av incest.

– Årsaken til at mange av romfolket er mentalt syke, er fordi det i rom-kulturen er lov for søstre og brødre eller søskenbarn å gifte seg med hverandre, eller å ha seksuelt samkvem.

Står for det han skrev

Til Aftenposten.no sier han at boken ikke er i salg, men at den ble gitt ut til studentene som tok faget hans på universitetet da han var foreleser der. Videre sier han at han står for det han skrev.

– Det er bevis som bygger opp om dette. Jeg tok det fra en publikasjon på internett, og jeg har funnet flere lignende artikler og utdrag fra ungarsk forskning om romfolket, som regnes som nøytrale, forteller Jeszensky til Aftenposten.no

– Enkelte av romfolket har levd i isolerte bosetninger, og det har vært mye innavl. Men det er ikke begrenset til romfolket, sier han.

Vil ikke ha samarbeid

Professor Guri Hjeltnes, direktør ved Holocaust-senteret i Oslo, bekrefter til Aftenposten.no at ambassadøren ble «anmodet om at det var best han ikke ville være til stede» på konferansen. Videre sier hun til Aftenposten.no at de ikke ønsker å samarbeide med den ungarske ambassadøren om romfolket.

– Vi har hatt et utmerket samarbeid med ham og den ungarske ambassadøren er velkommen her når som helst. Men jeg tror kanskje vi ikke skal lage et prosjekt om romfolket sammen med ham, svarer Hjeltnes.

Påstandene har også skapt store reaksjoner i Ungarn, hvor parlamentarikere mener han må kalles tilbake og hvor universitetet har uttrykt at de synes dette er skamfullt for de å bli assosiert med ambassadøren.