Får ikke spille fordi han er flyktning

Enslige mindreårige asylsøkere er i praksis utelatt fra å delta i fotballgleden som disse karene på bildet får være med på. Illustrasjonsfoto: Arkiv
Overgangsregler hindret 16-åringe Ali i å spille fotballkamper.
0Shares
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Ali Hassan Kazemi var 15 år gammel da han kom til Norge i fjor fra Afghanistan uten sine foreldre. Et lyspunkt i hverdagen ville være å spille kamper for juniorlaget til den lokale fotballklubben, men internasjonale overgangsregler stoppet drømmen.

Minst 40 enslige, mindreårige asylsøkere og flyktninger har denne sesongen vært utelatt fra lagoppstillingene til sine respektive klubber fordi de har manglet nødvendig spilletillatelse.

Jobber med saken

–  Utover i sesongen har jeg sendt skarpere og skarpere e-poster til fotballforbundet om saken. Det er uforståelig at en 16-åring ikke har kunnet spille kamper for et juniorlag i en breddeklubb, sier en oppgitt leder i fotballgruppen til Heddal IL, Stig Garberg til bt.no

Årsaken til at afghaneren  er blitt satt på sidelinjen, er en innskjerping av de internasjonale overgangsreglene for spillere under 18 år. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har satt en generell 18-årsgrense for slike overganger. Hensikten er å beskytte barn mot menneskehandel.

Regelen har flere unntak, men én gruppe ser ut til å ha falt utenfor: enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger. Det skal ha vært mulig å søke om unntak også for disse, men saksbehandlingen i slike saker har vært tidkrevende og utfordrende. Det spiller ingen rolle at spilleren aldri har spilt organisert fotball i sitt opprinnelige hjemland.

Lover mer fleksibilitet

Norges Fotballforbund opplyser at de har hatt flere runder med FIFA om slike spilleroverganger. Forbundets utgangspunkt har ikke vært å forsøke å endre regelverket, men å finne tilpasninger i Norge som gjør saksbehandlingen smidigere, slik asylsøkere og flyktninger kan spille fotball.

–  Fotballpresidenten har vært tydelig på at vi må søke løsninger som ivaretar begge sider, både fra FIFAs regelverk og mulighetene for positiv aktivitet blant unge asylsøkere og innvandrere, opplyser konkurransedirektør Nils Fisketjønn i fotballforbundet.

FAKTA: Overgangsreglene

Hovedregelen er at internasjonale overganger bare er tillatt dersom spilleren er over 18 år. Men det er tre unntak for denne regelen:

Spillere som flytter med sine foreldre av helt andre grunner enn fotball.

Spillere mellom 16 og 18 år som bytter klubb innenfor EØS-området, og der den nye klubben dokumenterer å ha tilrettelagt for både skolegang og fotballtrening.

Spillere som bor nærmere enn 50 km fra grensen og skal spille for en klubb som ligger mindre enn 50 km. på den andre siden av grensen.

Dersom spilleren har kommet til et nytt land uten sine foreldre, faller saken utenfor de tre ovennevnte unntak.

(kilde: NFF/FIFA)