– Antirasistisk Senter gjør ikke jobben sin

Kari Helene Partapuoli hisset på seg frp-erne Morten Ørsal Johansen og Gjermund Hagesæter, under et møte med Stortingets kommunalkomité.
Antirasistisk Senters beskrivelse av Frps partihistorie falt ikke i smak og fikk to av partiers representanter til å hevde at senteret ikke fortjener statsstøtte.
0Shares

I forbindelse med et møte i Stortingets kommunalkomité, la Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter, frem om sitt arbeid og argumenter for at Antirasistisk senter burde få mer penger. Frp-erne Morten Ørsal Johansen og Gjermund Hagesæter hisset seg opp over rapporten om høyreekstremisme, som Partapuoli hadde delt ut på forhånd.

I rapporten blir partihistorien til Frp trukket frem og senteret skriver at Frp-grunnlegger Anders Lange hadde kontakt med apartheidregimet i Sør-Afrika og mottok valgkampstøtte derfra. Johansen skal ha grepet etter mikrofonene og hevdet at Frp har motbevist påstanden flere ganger. Men Partapuoli ga seg ikke, og la til at Frp også har hatt kontakt med nynazister, skriver Dagbladets journalist. Dette fikk Frp-erne til å se rødt.

Frp ser ikke ut til å klare å bli kvitt Sør-Afrika-saken. Dagbladets journalist skriver at den dukker opp med jevne mellomrom. I 2006 prøvde Frp-veteranene Carl I. Hagen og Geir Mo å avvise historien som vås, men uten hell.

Begge parter krever bevis

– Jeg vil gjerne ha dokumentert hvor du har de påstandene fra! Det går ikke an å stille opp her og komme med den typen injurierende påstander, skal Hagesæter ha ropt.

Partapuoli mener at Frps historie må med og kan fortelle at Frp hadde forbindelser til Hvit Valgallianse på 90-tallet. Og legger til at påstandene om støtte fra Sør-Afrika på 70-tallet er basert på memoarene til Eschel Rhoodie, tidligere statssekretær i den sørafrikanske regjeringen.

– Hvis Frp kan bevise at dette ikke skjedde, vil vi selvsagt endre teksten vår, understreket Partapuoli.

– Å avkrefte dette er helt umulig. Men man må komme med dokumentasjon for så alvorlige beskyldninger. Vi kan ikke nekte for at Anders Lange hadde samtaler med regimet i Sør-Afrika, men pengestøtte er noe annet. På den tida hadde også venstresida kontakt med tvilsomme regimer i Asia, men det er det ingen som tærer på, sier Johansen.

– Fortjener ikke statsstøtte

Til Dagbladet sier Partapuoli at hun mener Frp overreagerer og legger til at de kommenterer på ting folk sier som er i strid med det de jobber for, uavhengig av partitilhørighet. Videre understreker hun at de ser på Frp som et høyrepopulistisk og ikke et høyreekstremt parti.

Johansen følger opp og uttaler til Dagbladet at Antirasistisk Senter ikke fortjener statsstøtte når de ikke klarer å gjøre jobben sin.

– De kal jobbe mot rasisme, men når de trykker ut av seg sånne påstander, har de ingenting i debatten å gjøre. De fortjener ikke statsstøtte.

Ifølge Dagbladet har Partapuoli sendt en klage på Frps oppførsel til komiteen og at hun mener hun har dekning for sine påstander.