Østeuropeere marsjerer for EU-pris

Toget til støtte får EU skal gå gjennom Oslo sentrum på mandag
Foto: Scanstock
Den polske klubben, Litauisk Forening i Norge og Den Rumenske Forening i Norge er med og organiserer fakkeltog for EU i forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris.
0Shares

Przyczysnij tutaj aby przeczytac po polsku!

– Dette er stort for oss fordi arbeidsinnvandrernes organisasjoner i liten grad er representert i norsk offentlighet. Vi er stolte over å være med i Alliansen Fakkeltog for fred, sier Edith Stylo, leder i Den polske klubben.

For et par uker siden var de tre organisasjonene med og stiftet alliansen sammen med blant annet Civita, Europabevegelsen og flere ungdomspartier på borgerlig side.

Jeg er optimist fordi vi er sterkere når vi står sammen, slik landene i EU gjør.

– Vi som har kommet til Norge fra de nye EU-landene har et helt annet forhold til EU enn de fleste nordmenn. Mange av oss er svært takknemlig overfor EU, men også overfor Norge for de mulighetene vi har fått på grunn av utvidelsen av EU.

På mandag går alliansen i fakkeltog for å markere sin støtte til EU som fredsprosjekt.

Imøtegår EU-kritikken
EU får kritikk fra flere hold i disse dager og mange er uenig i at EU i dag er et fredsprosjekt. Hvor riktig er det at EU får prisen akkurat nå?

– Det er vanskelig å spå hvilken rolle EU vil få i fremtiden og hva som vil bli utfallet av den økonomiske krisen som nå hjemsøker kontinentet. Men jeg er optimist fordi vi er sterkere når vi står sammen, slik landene i EU gjør. Vi må heller ikke glemme den historiske begrunnelsen for at EU ble grunnlagt og hvor godt EU har fylt rollen som stabiliserende faktor på et tidligere krigsherjet kontinent. Det åpne og forente Europa er en nærmest mirakuløs kontrast til den virkeligheten vi levde under i det kommunistiske Polen, sier Stylo.

Stylo minner om at også Norge har nytt godt av at EU finnes, ikke minst fordi arbeidsinnvandrerne fra EU har bidratt til å tette hull på arbeidsmarked og fylt et viktig behov i en sterk vekstperiode i Norge.

Viktig for Øst-Europa etter kommunismen
Likevel er det den samlede stabiliserende virkningen EU har hatt som er den viktigste for Stylo når hun skal gå i fakkeltog neste uke. Hun ramser opp EUs arbeid med menneskerettigheter, EUs rolle på Balkan og EUs viktige bidrag til østeuropeisk fremgang etter kommunismens fall som faktorer som mer enn rettferdiggjør en fredspris.

– Selv har jeg bodd flere år i USA og drømte på den tiden om et Europas Forente Stater. Jeg tror og håper at EU vil bli en fredsskapende organisasjon også i fremtiden, sier hun.