Fjerner afrikanske krøller

Olimata Jeng satser på en naturlig look. Kjemikaliene hun brukte for å rette ut håret, ble for kraftige for hår og hodebunn
Foto: Facebook
Monica Agyemang (25) har rettet ut håret sitt med kjemikalier i femten år.  Olimata Jeng (bildet) advarer mot hårrettingsprodukter. Hun står bak Facebookgruppen Norwegian Naturals. 
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

 

– Mange av disse produktene er skadelige, advarer Olimata Jeng. Hun står bak Facebook-gruppen Norwegian Naturals.

– Naturlig har jeg små krøller og får dermed en kompakt afro. Når en har så tykt hår, så føles det ut som om det vokser i tykkelsen og ikke lengden, forklarer Agyemang.

Hun er født og oppvokst i Norge, men foreldrene er fra Ghana. Allerede som barn ønsket hun å kvitte seg med det krusete håret. Selv om en kan få denne behandlingen hos frisør, er det alltid Monicas mor som har rettet ut håret på sine to døtre og seg selv.

Jeg var lei av sårene i hodebunnen som jeg fikk av behandlingen. Derfor kuttet jeg det ut.

– Vi kjøper kit. Det finnes mange forskjellige typer – også egne kits for barnehår. Produktene gjør håret tynnere i tillegg til at det rettes ut. Det finnes forskjellige behandlinger til forskjellige hårtyper, og det tar litt tid før du finner ut hva som passer til håret ditt. Det er litt som sjampo, forklarer 25-åringen. – Når det kommer nye produkter, har du lyst til å prøve dem ut.

For å få den ønskede looken bruker hun rettetang i tillegg.

– Afrikansk hår har en helt annen struktur enn europeisk hår. Håret mitt ligger ikke naturlig ned. Derfor bruker jeg rettetangen.

Er du ikke redd for at behandlingene skal ødelegge håret ditt?
– Jeg har ikke lest så mye om det. Men jeg tenker at man har et greit beskyttelsesnivå på slikt i Norge. Jeg ville aldri kjøpt produkter av dette slaget hvor som helst. Det jeg bruker, kommer fra kjente leverandører som jeg har tiltro til.

Har du noen gang opplevd noen bivirkninger av hårproduktene?
– Jeg har opplevd mye håravfall en periode. Derfor fikk jeg noen oljer å behandle dette med.

Europeisk = pen
– Dette er egentlig ikke et nytt, forteller Olimata Jeng. Hun er kvinnen bak Facebook-gruppen Norwegian Naturals – en plattform der folk utveksler hårtips, bilder og erfaringer.

– Det å se mer europeisk ut blir sett ut blir sett på som fint. Det gjelder ikke bare retting av hår. For eksempel vil noen asiatiske jenter ha større øyne. Og det er populært å bleke huden sin i Afrika, Asia og Karibien, forteller hun.

Selv ble hun som tenåring inspirert av skjønnhetsidealene fra amerikanske musikkvideoer.

– Jeg begynte ikke med dette fordi jeg ville se ut som den norske bestevenninnen. Men en ser standarder for hva som er pent overalt, og en prøver å nærme seg det. Du ser opp til dem som er i media. Jeg begynte å se på amerikanske musikkvideoer og var glad i TLC (afroamerikansk popgruppe som var populære på 90-tallet jour.anm). Jentene i bandet så ut som meg, men hadde slett hår. Derfor ønsket jeg også det.

Ny trend: det naturlige
Da Jeng startet å behandle håret sitt med disse produktene var det ingen frisørsalonger som spesialiserte seg på afrikansk hår. Derfor måtte en gjennomføre behandlingen på egenhånd.

– Nå er det overraskende mange. Spesielt i Oslo.

Men den håropptatte kvinnen har merket seg en annerledes trend i dagens frisørsalonger.

– Mange har blitt opptatt av hva de putter i kroppen sin. Dermed er det mange jenter som forsøker å gjøre noe ut av det naturlige håret i stedet for å rette det ut.

Håret brekker fortere enn det vokser
Hun har sluttet å bruke rette-produktene for to år siden.

– Jeg syntes at håret mitt ikke vokste. Jeg snakket med en venninne om dette, som fortalte meg at så lenge neglene dine vokser sa vokser håret ditt også. Det bare brekker fortere enn det vokser, på grunn av skaden fra relaxeren (krem med kjemiske stoffer som retter ut håret jour.anm.). Jeg var også lei av sårene i hodebunnen som jeg fikk av behandlingen. Derfor kuttet jeg det ut.

Hun klippet bort det som var rett og lot de naturlige krøllene gro.

– Jeg er overraska over hvor fort det vokser nå!