SV og Ap-lag arrangerer demonstrasjon for asylbarna

Ca. 600 var på plass og tente fakler på vegne av Maria Amelie og andre papirløse i Norge.
Foto: Claudio Castello
Flere lokallag i regjeringspartiet Ap og SV sentralt krever endringer i regjeringens politikk for asylbarn, skriver VG. I morgen blir det demonstrert i 23 byer i Norge. 

Antirasistisk senter, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og en rekke støttegrupper for asylbarn i Norge er blant arrangørene av morgendagens nasjonale demonstrasjon. Bakgrunnen for demonstrasjonene er Høyesteretts-avgjørelsen om at to av landets 544 asylbarn, Mahdi Shabazi (9) og Verona Delic (9), ikke får bli. Dommen ble vedtatt med 14 mot 5 stemmer.

I dommen blir det innvandringspolitiske hensynet lagt foran hensynet til barnas beste – noe kritikerne mener er i strid med stortingsmeldingen ”Barn på flukt” som kom i juni i fjor. Mange av støtteforeningene for asylbarn i Norge krevde en ny gjennomgang av regelverket etter dommen. Men statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap), mener at asylbarnas beste er godt nok beskyttet av dagens regelverk.

Til VG Nett sier Audun Lysbakken, leder i SV, at det er naturlig for SV å støtte denne demonstrasjonen.

– Hvor er den norske humanismen?

– Vi ønsker en rausere asylpolitikk overfor barn, og at de fleste asylbarna skal få bli i Norge. Jeg er glad for det store engasjementet, og det er naturlig for Sv å støtte det, sier Lysbakken til VG Nett.

Flere Ap-lag går mot moderpartiet
Derimot er det ikke like naturlig at ungdomsorganisasjonen til Arbeiderpartiet, AUF, og flere lokallag i Ap velger å demonstrere imot moderpartiet. Både Tromsø og Bergen Arbeiderparti støtter lørdagens markering.

– Vi tåler å ha nyanser og være uenige. Jeg mener dagens regelverk er for streng for asylbarna. Tromsø Ap vil ha en forskriftsendring, det er vårt utgangspunkt, sier leder i Tromsø Ap, Odd Arne Thunberg til VG Nett.

Thunberg og Tromsø Ap er ikke alene. Også leder i Bergen Ap, Marte Mjøs Persen, etterlyser en ny forskrift.

– Vi har vært engasjert i denne saken helt siden den kom opp i fjor. Vi mener at det som ligger i høyesterettsdommen er at dagens regelverk ikke i tilstrekkelig grad tar høyde for Barnekonvensjonen, sier Persen til VG Nett.

Skuffet over at ikke alle partiene er med
Også Venstre og KrF er med på markeringene. Østlandet Blad (ØB) skriver at Svein Kamfjord i Ski Venstre er skuffet over at ikke alle partiene i Ski ville være med på en felles oppfordring til Ski-innbyggerne om å støtte asylbarna. I Ski kommune er det kun Venstre, KrF og SV som har valgt å gi sin uforbeholdne støtte til asylbarna som har bodd lenge i Norge, skriver ØB. Også Kamfjord mener at Stortinget må endre reglene, slik at hensynet til barnas beste og tilknytningen til Norge vektlegges mer i asylsaker.

Kamfjord etterlyser videre den norske humanismen, skriver ØB.

– Jeg nekter å tro at den norske folkesjela ikke er bedre enn som så – også på Stortinget, sier han.

Nasjonal aksjon
Arrangørene av markeringen krever at FNs barnekonvensjon skal ha forrang i saker om lengeværende barn, og at alle barn som er i Norge skal få ny behandling etter forskriftsendring.

– Barnas rettigheter må bli reelv ivaretatt når de har levd hele sitt liv i Norge. De skal ikke måtte leve med en trussel om at de må kastes ut, sier Karl Eldar Evang, leder av Foreningen av 12. januar til VG Nett.

Markeringen vil bli avholdt i disse byene: Bardu, Bergen, Bodø, Fredrikstad, Gjøvik, Hamar, Harstad, Haugesund, Husnes, Lillesand, Molde, Oslo, Rjukan, Ski, Sogndal, Stavanger, Svolvær, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik, Vadsø, Voss og Ålesund.

I Oslo går fakkeltoget fra Jernbanetorget til Eidsvolls Plass foran Stortinget kl.1600, lørdag 12. januar 2013.