SV-er nominerer Black Lives Matter (BLM) til Nobels fredspris

– Nobelkomiteen har en tradisjon for å koble antirasisme og arbeidet for fred. Rasisme skaper konflikt i land og mellom land, sier Petter Eide.
Foto: Jarle Vines
Stortingsrepresentant Petter Eide nominerer Black Lives Matter-bevegelsen (BLM) til Nobels fredspris.

– Da jeg lette i bakhodet for å finne det viktigste som har skjedd i året som har gått når det gjelder fred og konflikt, så tenkte jeg på Black Lives Matter. Det er en enormt viktig global bevegelse, som jeg er blitt veldig berørt av, sier Eide til Klassekampen.

Medlemmer av nasjonalforsamlinger er blant dem som kan nominere kandidater til Nobels fredspris. Fristen går ut natt til 1. februar, altså søndag ved midnatt.

– Nobelkomiteen har en tradisjon for å koble antirasisme og arbeidet for fred. Rasisme skaper konflikt i land og mellom land, sier Eide.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil gi prisen til den filippinske journalisten Maria Ressa, mens Høyres Sveinung Stensland vil gi den til Reporters Without Borders.

Det å bli nominert betyr ikke at man oppfyller kriteriene for å få prisen. Det innebærer heller ingen anerkjennelse fra Nobelkomiteens side.

Alle levende mennesker og aktive organisasjoner kan bli foreslått som kandidater til Nobels fredspris. Det eneste kravet er at de blir foreslått innen fristen av en som har rett til å nominere