50.000 utlendinger til Norge for å jobbe

 
Foto: Udi
Opptil 50.000 kom til Norge for å jobbe i fjor. 39.756 kom til Norge fra EU- og EØS-landene for å jobbe, mens 9.583 fra utenfor Europa, viser nye tall om arbeidsinnvandring.

UDI-direktør Frode Forfang (bildet) presenterte i dag tallene og statistikken for 2012. mens statsråd Anniken Huitfeldt orienterte om Arbeidsdepartementets syn på arbeidsinnvandringen.

Blant de viktigste konklusjonene som ble presentert var at flesteparten som kom til Norge for å arbeide er fra EØS-området. Eurokrisen har så langt heller ikke hatt stor betydning for arbeidsinnvandringen til Norge.

– Konjunkturene bestemmer arbeidsinnvandringen. Slik det ser ut nå så regner vi med at arbeidsinnvandringen fra EU- og EØS-land vil stabilisere seg på et høyt nivå, mens innvandringen fra land utenfor Europa vil øke, forteller UDI-direktør Frode Forfang til e24.no.

Flest polakker, få sør-europeere
Ifølge statistikken har arbeidsinnvandringen fra EØS-området vært stabil over tid. Flesteparten av de som kommer for å arbeide, er polakker.

Av de 40.000 som arbeidsinnvandret fra EU- og EØS i løpet av 2012, var bare 2700 fra Spania, Hellas, Italia og Portugal. Forfang tror imidlertid at denne andelen vil øke i årene framover.

– Erfaringsmessig vet vi at det tar tid før nye innvandringsgrupper etablerer seg. Disse landene har ingen tradisjon for å utvandre til Norge, men nå som de første har kommet, vil det trolig føre til at flere kommer etter, sier Forfang til e24.no.

Vil du lese hele rapporten? Klikk her