Spionsiktet varetektsfengslet i åtte nye uker

 
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
38-årige Awad Ali Midan er varetektsfengslet frem til 28. mars. Retten frykter han vil rømme landet hvis han løslates fra varetekt.

Ifølge PST han har gitt informasjonen videre til en diplomat i Sudans ambassade (bildet). Retten mener situasjonen ikke har endret seg fra de tidligere rettslige avgjørelsene om å holde sudaneren fengslet, og mener det fortsatt er fare for at han vil unndra seg straff, skriver Adresseavisen.

PST har avlyttet Midans telefon i fem måneder før de pågrep ham 9. oktober i hans bolig i Trondheim. De mener at sudaneren har snakket med den ambassadeansatte, en etterretningsoffiser som nå har forlatt Norge, 192 ganger. Sikkerhetspolitiet har også dokumentert at Midan gjennom rundt 20 overføringer har fått totalt 103500 kroner fra Sudans ambassade i Oslo og ansatte ved ambassaden.

Vil anke
Hans forsvarer John Christian Elden sier siktede vil anke avgjørelsen.

– Han fastholder at han er uskyldig og at det ikke er fare for unndragelse. Straffebudet han er siktet for er et av de minst alvorlige i straffeloven med maksimal straff på to år. Til sammenligning er maksimalstraffen for å stjele to kasser øl tre års fengsel, skriver Elden i en epost til Adresseavisen.

Var i nødssituasjon
Til Adresseavisen sier den spionsiktede at han ble sjokkert over siktelsen. Han forklarte pengene han fikk fra den sudanske ambassaden med å si at han var i en nødssituasjon.

– Kona mi bor i Etiopia. Hun var gravid med vårt første barn, men mistet ungen før fødselen, og jeg måtte reise, uttalte han til avisen.