– Trygt for afganske tolker

Trygt: Hamid Karzai mener det er helt trygt for personer som har jobbet for norske styrker i Afghanistan
Foto: Frida Tørring
Det er helt trygt for de afghanske tolkene, mener den afghanske presidenten Hamid Karzai. Uttalelsen blir møtt med vantro.
0Shares

– Etter å ha besøkt Norge to ganger vil jeg si at det ikke er rart at noen gjerne vil bo i Norge. Det er et fint og veldrevet land og det å ha de mulighetene nordmenn har virker motiverende for ungdommer rundt i verden, sa den afghanske presidenten Hamid Karzai under en pressekonferanse i anledning hans besøk til Oslo.

Karzai var i Norge for å blant annet skrive under på en samarbeidsavtale med norske styringsmakter som sikrer norsk støtte etter den militære tilbaketrekningen er fullført.

Trygt: Hamid Karzai mener det er helt trygt for personer som har jobbet for norske styrker i Afghanistan
Foto : Frida Tørring

Besøket var derimot ikke helt uten kontrovers. Bakgrunnen er at flere lokale tolker og andre som har jobbet for de norske styrkene i Afghanistan har søkt asyl til Norge, av frykt for represalier etter den norske tilbaketrekningen. Under pressekonferansen mellom Karzai og Jens Stoltenberg ble presidenten spurt om hva han mente rundt saken, og om hvorvidt Norge burde innvilge asyl. Dette er det ingen grunn til, mente Karzai. 

– Karzai, du lyver. Dette er galskap.

– Det er ikke farlig i Afghanistan for tolkene og andre som jobbet for dere i landet.  Afghanistan vil bevege seg framover mot en bedre framtid med sikre og faste skritt. De unge afghanere som jobbet for dere, kan fortsatt jobbe i sitt eget land. Om Norge vil gi noen av våre unge muligheten til å studere i Norge, og til å lære nye ting i livet, er det noe vi vil ønske velkommen, sa han.

Vantro
Uttalelsen til Karzai har blitt møtt med vantro. En av tolkene som har søkt asyl, forteller VG Nett at til og med et barn vet bedre.

– Du får unnskylde at jeg blir litt uhøflig nå. Men det er bare en ting å si: Karzai, du lyver. Dette er galskap.

– Det eneste Karzai er opptatt av, er å bevare ansikt. Selv en tiåring forstår at hvis Taliban får tak i en tolk som har jobbet sammen med norske styrker i Afghanistan, vil han bli drept. Det er det tydeligvis bare Karzai som ikke vil innse, sa han til avisen. 

Gjenkjent
Utenrikskommentator i NRK, Gro Holm, kan også fortelle at den afghanske presidentens syn ikke stemmer. Hun opplevde selv problematikken når hun var i landet, og var sammen med en av tolkene som hadde tjenestegjort i Afghanistan.

– Vi gikk ut på en kafe sammen med soldater fra den afghanske nasjonale hæren. I kaféen satt det en tidligere Taliban-mann som gjenkjente tolken som en person som hadde jobbet for de norske styrkene noe som gjorde tolken engstelig. «Er det så at du jobber for de norske styrkene», spurte Taliban-fyren, noe som tolken der benektet. Tolken var åpenbart engstelig for sitt liv og han er en av dem som nå har søkt om asyl. Jeg tror det er grunn for en del å være engstelig for straffeaksjoner fra Taliban. Ikke bare for at de vil bli drept, men også for utpresning, forteller hun.

Framtiden
Karzai går mot slutten av sin andre periode som president for landet, og vil ikke igjen kunne stille som president. Hvordan situasjonen blir etter at han er ferdig er uvisst, men Holm ser lyst på fremtiden. 

– Det er mange land som har opplevd blodig borgerkrig og fryktelig vanskelige situasjoner, og som har kommet seg framover. For eksempel Biafra der  halvannen million døde og man trodde nesten at det ikke gikk an å få fred, men det ble det. Det er absolutt mulig det kan skje i Afghanistan. Jeg tror også at det finnes mange i Taliban som også er interessert i en fredsavtale nå, før amerikaneren og de andre er helt ute.

– Nå er det Taliban som hovedfienden og det er med dem man inngår fred med. Kommer det en borgerkrig, med en påfølgende  diskusjon om vilkår for fred, vil kanskje Taliban være i en mye svakere situasjon en de er nå, forklare hun.