874 hjem fra Hellas på Norges regning

Står på sitt: DNA-tester er riktig, mener justisminister Grete Faremo
Foto: Frode Overland Andersen/UD
Til sammen har 874 udokumenterte asylsøkere i Hellas har det siste året reist tilbake til hjemlandene på Norges regning. Justisministeren er fornøyd, mens asylsøkernes organisasjon mener returene er resultat av et skittent spill.

8,5 millioner kroner er prisen for hjemreisene fra Hellas til Pakistan, Bangladesh, Afghanistan og 33 andre land det siste året, skriver avisene Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen.

– Resultatet viser at det har vært vellykket: 874 personer som har ønsket å returnere til sine hjemland og som lengre tid har sittet fast i Hellas, har fått hjelp, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) til NTB.

Uverdig
En andel av disse var udokumenterte, som til slutt gikk med på å forlate landet via den internasjonale migrasjonsorganisasjonens (IOM) returprogram. 

Resultatet viser at det har vært vellykket: 874 personer som har ønsket å returnere, har fått hjelp.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere, mener selv at det er lite ved dagens situasjon for asylsøkere som har med verdighet å gjøre.

– Resten av Europa lar det skje et skittent politisk spill, med asylsøkeres humanitære situasjon og rettssikkerhet i potten, sier Austenå til NTB.