Utleiemarkedet diskriminerer

Leietakere i vanskeligstilte grupper risikerer å måtte betale høyere månedsleie , som et slags risikopåslag.
Foto: Farid Dino Omer
– Det er en slags rasisme på leiemarkedet, sier Leieboerforeningen.

Ikke alle leietakere er like attraktive på dagens utleiemarked, skriver aftenposten.no.

Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren forteller at nye innvandrere sliter med å få innpass, det samme gjelder etablerte innvandrere med lavere utdanning og inntekt. I tillegg er de som er psykisk syke, rusmiddelmisbrukere, og de som har dobbel diagnose lite attraktive i det ordinære markedet.

– Det er kapasitetsproblemer i det offentlige for å håndtere disse gruppene, forklarer han til Aftenposten, og legger til at bostøtte også kan være en hindring.

– Hvor sikker er utleier på at bostøtten er ”gode penger”? Det som gjør leiemarkedet vanskelig for de som har bostøtte er at mange eiere vurderer ulike støtteordninger som usikre, og dermed står disse leietakerne bakerst i køen, legger han til.

Tøffere for noen
Leder av Leieboerforeningen i Oslo, Lars Aasen, kan fortelle at mange har det tøft på leiemarkedet og spesielt når det er så stramt som det er nå.

Til Aftenposten forteller han at en undersøkelse avslører at opprinnelseslandet kan avgjøre leieprisen.

– Det er en slags rasisme på leiemarkedet, det er det gjort en undersøkelse på. I Undersøkelsen ”Rom for alle” så man at opprinnelseslandet ditt er avgjørende for hva du må betale i leie. Er sosialkontoret koblet inn må du også betale mer. Det er som et slags risikopåslag, sier Aasen.

Ifølge lederen i leieboerforeningen er det spesielt noen grupper som har det tøffest, blant disse nevner han arbeidsinnvandrere, eller personer med annen etnisk bakgrunn enn norsk.