Flere polakker blir fastboende

Stadig flere arbeidsinnvandrere fra Polen blir igjen i Norge, viser ny FAFO-forskning.
Foto: Lan Marie Nguyen Berg
Siden EUs utvidelse østover i 2004 har mer enn 150.000 polakker blitt rekruttert til midlertidige jobber i Norge. Stadig flere forblir i landet, ifølge fersk doktorgrad. 

Fafo-forsker Jon Horgen Friberg har tatt doktograden på den polske innvandringen og disputerte ved Universitetet i Oslo 11. januar over avhandlingen The Polish Worker in Norway. Emerging Patterns of Migration, Employment and Incorporation after EU's Eastern Enlargement.

Friberg hevder i avhandligen at selv om mange polakker returnerer etter en midlertidig jobb i Norge, går også mange inn i en prosess som til slutt ender med permanent bosetting.

– Sterkt forenklet har det to hovedårsaker. Totalbehovet for en slik fleksibel arbeidskraft permanent. Polske arbeidstakere går derfor ofte rett fra én midlertidig arbeidsplass til en annen. I tillegg opplever mange det som svært vanskelig å være borte fra familien over flere år, og til slutt må velge mellom å reise hjem eller få familien hit. Mange som har klart å få et fotfeste i det norske arbeidsmarkedet velger det siste, sier han til nettstedet arbeidsliv.no.

Kommet for å bli
Edith Stylo fra Den Polske Klubben synes funnene viser at polakker er kommet for å bli, til gjensidig økonomisk og menneskelig berikelse.

 
Foto : Frekk forlag

– Jeg har et inntrykk av at Forsbergs forskning er meget treffende. Han går i dybden på sine statistiske funn, samtidig som han går under huden på den polske folksjela, sier Stylo (bildet) til utrop.no.

Hun legger til at nordmenn og polakker har en spesiell kulturell forbindelse.

– Vi er begge nasjoner som er staute, stolte og individualistiske. Man forstår intuitivt hverandres skjebne grunnet sin vanskelige geopolitiske beliggenhet. Begge våre land er forholdsvis små nasjoner med en meget mektig nabo i nordøst, og for Polens del, mange hundre års historie under fremmed styre.

Utnytt mulighetene
Funnene om omfattende sosialdumping og utnytting av polakker som billig arbeidskraft viser imidlertid at det finnes problemstillinger man må ta tak, ifølge Stylo.

– Vi har integreringstiltak som ikke kommer størsteparten av arbeidsinnvandrerne til gode. Siden polakkene begynner å bli langt mer bofaste i Norge, og hører til overnevnte kategori, så slår dette uheldig ut for dem. Norske myndigheter må i større grad utnytte integreringsmulighetene som finnes blant polakker, og andre grupper arbeidsinnvandrere, avrunder hun.