– Ventetiden kan ikke forsvares

 
Foto: Skjermdump/Bergens Tidende
Garolin Nesarajah ventet i fem og et halvt år på å få vite om hun fikk bli i landet. Da avslaget kom, brente hun seg selv og sønnen. – Uforsvarlig lang saksbehandling, vedgår UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes.

24-åringen (bildet) og hennes knapt to år gamle sønn Rojgar mistet livet på grunn av brannskadene på Haukeland sykehus i Bergen. Politiet i Førde slo raskt fast at det var hun selv som hadde startet brannen.

Likevel har ingen svaret på hvorfor Garolin valgte å avslutte sitt eget, og sitt barns liv. Flere påpeker at hun slet med depresjoner etter at søsteren Meera (18) ble funnet drept hjemme på Sri Lanka, bare en uke før UNE avslo anken hennes.

To år og sju måneder brukte Utlendingsnemda (UNE) på å behandle anken. UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes beklager. 

– Jeg forsvarer ikke den lange saksbehandlingstiden. To år og sju måneder, det er altfor lang tid, sier Aursnes til NRK.

UNICEF-brev ikke nok
Garolin ble ikke trodd på at hun hadde vært barnesoldat. UNE fant ikke samsvar med detaljene hun oppga og informasjonen de hadde om forholdene i landet. Et brev frå UNICEF, som stadfestet at hun hadde blitt rekruttert av tamiltigrene, hjalp heller ikke. Srilankiske dokumenter er vanskelige å etterprøve, fastslo nemda. Og avslo anken.

Hvorfor sjekket de ikke med UNICEF på Sri Lanka om brevet var ekte?

– Fordi det aldri var tvil om brevet var ekte. Det var innholdet i brevet vi ikke festet vår lit til. Og der stod det at hun var medlem av LTTE, ikke barnesoldat, sier hun til NRK.

– Må bli flikere
UNE-direktøren påpeker også opplysningene frå UNICEF ikke støttet Garolins forklaring om at hun hadde vært aktiv militær for LTTE og dermed var i fare ved en retur.

Hun ber nå saksbehandlerne om å bli flinkere til å purre på andre etater som er involverte i saksbehandlingen. 

– Vi må få ned liggetiden på sakene, og klare rutiner for å purre på henvendelser, sier hun til NRK.