Halvparten blir igjen i Norge

Flytter dit jobbene er: Arbeidsinnvandrere i Norge
Foto: Flickr
75 prosent av de utenlandske ph.d.-kandidatene ønsker å bli i Norge etter utdanningen. Halvparten av dem blir værende, viser nye tall.
0Shares

Aldri har Norge tatt imot flere utenlandske doktorgradskandidater (ph.d). Men hvor mange av dem blir igjen i Norge etter endt doktorgradsutdanning? Siste nummer av Forskerforum setter søkelys på den store overvekten av utenlandske stipendiater og mangelen på norske ph.d.-kandidater, særlig innen teknologiske fag, skriver forskerforum.no.

Av totalt 2 003 internasjonale ph.d.-stipendiater som er ferdige med utdanningen i perioden 1991–2011, har 1053 utvandret fra Norge. Altså har halvparten blitt igjen, og av disse er 238 blitt nye norske statsborgere, opplyser analysefirmaet Damvad.

Stabilt i Norge
Alle som svarte på undersøkelsen, tok doktorgrad i perioden 2007-2012, og har enten funnet jobb i Norge, reist ut av Norge eller studerer fortsatt i Norge.

– Grunnen til at de velger å ta en doktorgrad i Norge er den gode finansieringen, og fordi Norge er et stabilt og godt land å bo i, sier Torben Bundgaard Vad, direktør i Damvad, til forskerforum.no.

Julien S. Bourrelle er leder i Doktorgradskandidatenes interesseorganisasjon ved NTNU (DION) og selv en utenlandsk stipendiat ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi. I månedens hovedsak i Forskerforum sier han at språk- og kulturbarrieren er sentral for å få utenlandske doktorgradskandidater til å bli.

– Om de ikke greier å integrere seg i løpet av doktorgradsperioden på tre-fire år, skal det mye til for å overbevise dem om å bli.

Vil dra på grunn av diskriminering
Også opplevelsen av diskriminering opptrer på listen over årsaker til at doktorgradsstudentene ikke vil søke jobb i Norge. 18 prosent har svart at immigrasjonsregelverket for opphold og arbeid er en av hovedårsakene og 14 prosent oppgir diskriminering på grunn av etnisitet eller nasjonalitet som en av hovedårsakene.

– Mange kjenner seg ikke hjemme her. Samtidig sitter de på kunnskap og kompetanse som er svært verdifull. Med en ph.d. fra Norge kan de stort sett velge fritt hvor de vil bo i verden, sier Bourelle til forskerforum.no.