– Gi kirkeasylanter påskefri

 
Foto: Kirkens informasjonstjeneste
Biskop Tor B. Jørgensen oppfordrer myndighetene til å gi påskeamnesti til kirkeasylanter. Da kan de oppholde seg utendørs i påskens helligdager uten å bli pågrepet.

– Påsken er kirkens største høytid. Å gi påskeamnesti kan være et uttrykk for at myndighetene vil vise at Norge har en kristen kultur som er opptatt av medmenneskelighet, sier han til dagen.no.

En oversikt som avisen har utarbeidet, viser at det for tiden er minst 23 kirkeasylanter her i landet. 12 voksne og 11 barn oppholder seg i sju kirker og gudshus.

– Kirkeasylantene er i en vanskelig situasjon. Men Den norske kirke går ikke inn for at kirkeasyl er en løsning for asylsøkere. Det er mer en midlertidig ordning for å vise medmenneskelighet, sier Jørgensen (bildet).

Har selv kirkeasylanter
Biskopen i Sør-Hålogaland har selv kirkeasylanter i sitt bispedømme. Et ektepar fra Kongo har søkt tilflukt i Sørfjorden kapell, som ligger i Gildeskål sør for Bodø.

– Jeg har hatt kontakt med dem, og kjenner deres situasjon. De er opptatt av den vanskelige situasjonen som flyktninger i Kongo opplever, sier Tor B. Jørgensen.

Et ektepar med seks barn fra Dagestan har bodd i kjelleren i Lillestrøm kirke siden oktober i fjor. Berit Ohrvik er ansvarlig for støttegruppen, og hun lanserte ideen om påskeamnesti til kirkeasylanter i år.

– Jeg hadde vært veldig glad om dette kunne gjennomføres. En kan ikke skjul på at det er en stor belastning å sitte i kirkeasyl, sier Ohrvik til dagen.no.