– Trenger mer sol

Trenger solen mer: folk som har mørkere hud er på grunn av både klesplagg, geografi og klimatologi mer utsatt for D-vitaminsmangel
Foto: flickr.com
Mørkhudede er mer utsatt for mangel på D-vitamin enn folk med lys hud, sier hudlege Per Helsing ved Oslo universitetssykehus.
0Shares

Ifølge ham henger dette sammen med at mørk hud filtrerer bort mye av solstrålene, og solen ikke trenger nok inn i huden slik at den får produsert D-vitamin.

– Sollys er vår største vitaminkilde. Personer med mørk hud må heller passe på å få nok sol. Igjen henger dette sammen med at mørk hud filtrerer bort mye av solstrålene. Sola trenger ikke inn i huden slik at den får produsert nok D-vitamin. Og jo mørkere hud man har dessto mer trenger man, forteller Helsing til utrop.no.

Typisk “norsk” sol
Påsketid er utfartstid, ferietid, og for mange kanskje det første møtet med solen etter vinteren. Ifølge Helsing vil en person med typisk norsk, eller nord-europeisk hudpigment ikke trenge mer enn 10-15 minutter med soling for å få seg nok vitaminfor dagen.

– Her er det altså snakk om relativt små, men nødvendige doser. Har man har mørkere hud så kan man sole seg litt lenger, men ikke altfor mye lenger, forklarer han videre.

Han påpeker blant annet klesplaggbruk som mulig årsak til D-vitaminmangelen.

– Enkelte bruker klesplagg som gjør at huden i veldig liten grad eksponeres for sollys, i tillegg til at man holder seg oftere innendørs.

Likevel er finnes den viktigste årsaken oppe i himmelen.

– Sollyset vi får i Norge, og andre steder som ligger langt nord i den nordlige halvkulen, har svak stråling generelt, i tillegg til at vi har lange, kalde og mørke vintre. 

Er du allerede på påskefjellet, eller på vei? Her er Helsings råd til alle som skal sole seg:

* Sol deg sakte, unngå sjokksoling!
* Bruk solkrem hvis det er mye sol, minst faktor 15. Gjerne faktor 30. Hvis det er mye skyer er det ikke så mye å bekymre seg for, men et tynt skydekke slipper solen gjennom.
* Pass på å smøre barn som ikke kan smøre seg selv.
* Følg med på værmeldingen, der finner du også UV-varsel.