Rettssaken etter George Floyds død starter med møysommelig valg av jury

Opptøyer preget USA etter drapet på afro-amerikaneren George Floyd. Frem mot slutten av måneden skal juryen velges.
Foto: Rosa Pineda
Mandag starter den lange prosessen med å velge juryen som skal avgjøre skjebnen til politimannen som holdt kneet mot nakken til George Floyd til han døde.
0Shares

Det er ventet å ta minst tre uker å plukke ut tolv menn og kvinner til juryen i Hennepin fylke, der Minnesotas største by Minneapolis ligger. Kandidatene skal grilles av både aktorat og forsvarere om sitt syn på politikk og rettsvesen. Begge sider vil luke ut dem som kan være forutinntatt før saken starter.

– Du vil heller ikke ha jurymedlemmer som er helt blanke, for det betyr at de overhodet ikke er koblet på virkeligheten. Det du vil ha er jurymedlemmer som kan sette til side meninger de har dannet seg før de går inn i rettssalen og gi begge sider en rettferdig sjanse til å bli hørt, sier Susan Gaertner, en tidligere statsadvokat.

Chauvin er tiltalt for forsettlig drap. Tre kolleger er tiltalt for medvirkning og skal møte i retten i august. Alle fire fikk sparken fra politiet etter dødsfallet.

Politimannens forsvarere mener all omtalen av saken gjør at det ikke er mulig å finne en uhildet jury i Hennepin, men dommeren slo fast at det ikke ville hjelpe å flytte rettssaken.

– Ikke noe hjørne av Minnesota har vært skjermet for omtale av saken før den havnet i retten, sa Peter Cahill.

En lokal forsvarsadvokat sier aktoratet trolig vil se etter jurymedlemmer som sympatiserer med Black Lives Matter-bevegelsen og dem som er ekstra opprørt over Floyds død. Forsvareren vil trolig ønske seg jurymedlemmer som er positive til politiet.

På grunn av den lange tiden som er satt av til å plukke ut tolv jurymedlemmer – og to reserver – vil åpningsinnleggene i saken starte tidligst 29. mars.