Oslo får 18.000 vaksiner neste uke – flesteparten kommer innvandrere til gode

coronavirus, kina
De seks bydelen har stor andel personer med innvandrere. Utenlandskfødte har vært overrepresentert på smittestatistikken. 
Foto: Pixaby
Det meste av vaksinedosene Oslo får neste uke, minst 13.000 av i alt 18.000 doser, skal gå til seks bydeler på Oslos østkant
226Shares

Til uken får Oslo 13.100 ekstra Moderna-doser, etter at FHI gikk inn for det de kaller en «beskjeden skjevfordeling» av vaksiner.

Alle ekstradosene skal brukes i bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, sier Oslos helsebyråd Robert Steen til VG.

– Det gjør at vi blir ferdig med vaksinering av gruppen 75 til 85 i disse bydelene, og i tillegg får vi kommet et stykke inn på aldersgruppen under, 65 til 75, sier Steen til VG.

Utover de ekstra Moderna-dosene har Oslo fått beskjed om at de skal få 5.076 Pfizer-doser. Resten av dosene fordeles likt mellom bydelene som før, etter andel eldre.

De seks bydelen har stor andel personer med innvandrere. Utenlandskfødte har vært overrepresentert på smittestatistikken.

Høyre-politiker Afshan Rafiq foreslo å prioritere eldre innvandrere i storfamilier i vaksinekøen.

– I flergenerasjonsfamilier har ikke de eldre mulighet til å skjerme seg fra smitten fra familiemedlemmer som går på jobb og skole. De blir alvorlig syke, som igjen betyr en stor belastning for storsamfunnet og ikke minst dem selv – fordi de kan måtte bøte med livet, sia høyrepolitikeren til VG.

Rafiq viste til professor Eivind Almaas og forskergruppen NTNU covid-19 Modelling Taskforces modell, som ved hjelp av data om nordmenns liv og helse, hvordan de bor og beveger seg har vist hvordan smitten kan spre seg i Norge.

NTNU-forskerne mener at en by som Oslo kan åpne opp igjen dobbelt så hurtig, dersom alle dets 15 000 husholdninger på fem personer og over, testes rutinemessig og vaksineres tidligere.

Robert Steen: Uaktuelt

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sier i et skriftlig svar til VG at det er uaktuelt å følge Rafiqs forslag:

– Byrådet vurderer løpende spørsmålet om prioritering av vaksiner internt i Oslo, men det er ikke aktuelt å prioritere vaksiner på bakgrunn av etnisitet, skriver han i en e-post til VG.