Forkjempere for papirløse seiret i LO

Fagbevegelsen har lenge sympatisert med papirløse. Nå vil man konkret jobbe for at de med avslag på opphold i Norge skal kunne jobbe.
Foto: Rødt Nytt
LO-kongressen har i dag vedtatt å opprette et faglig senter for papirløse og jobbe for arbeidstillatelse til mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge. Asylaktivist Karl Eldar Evang og FO-leder Mimmi Kvisvik gleder seg stort.
0Shares

Vedtaket betyr at LO skal jobbe politisk for arbeidstillatelse og sysselsettingstiltak til asylsøkere og personer som på ubestemt tid må oppholde seg i landet selv om de har fått avslag på asyl, slik at de kan forsørge seg selv i et verdig og legalt arbeidsliv.

– Veldig gledelig, sier asylaktivist og psykolog på Helsesenter for papirløse, Karl Eldar Evang, når bladet Fontene gjengir LOs vedtak.

– Et faglig senter vil hjelpe enkeltmennesker, og vil også kunne virke avskrekkende på arbeidsgivere, mener Evang.

Han tror flere vil tenke seg om en ekstra gang når de vet at fagbevegelsen dokumenter utnytting. Slik dokumentasjon vil også være nyttig opp mot politiske myndigheter.

Kjemper for alle arbeidstakerne
FO-leder Mimmi Kvisvik har vært en av pådriverne for forslaget, som opprinnelig ble fremmet av Fagforbundet og avvist av LOs sekretariat.Hun karakteriserer vedtaket som “fantastisk bra”.

– Vedtaket er utrolig viktig for dem det gjelder, og det er et godt tiltak mot sosial dumping. Med dette viser vi at denne organisasjonen er parat til å sikre alle arbeidstakere, sier Kvisvik.