– Oslo S en hentesentral for svart arbeidskraft

Her plukkes folk til strøjobber: irske og britiske tilreisende håndverkere plukker opp svart arbeidskraft på parkeringsplassen på Oslo S`sjøside.
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
Hver dag, fra tidlig morgen og ut formiddagen, står gruppen med menn og venter.

Gruppen med menn venter, og kaster håpefulle blikk på varebiler som kjører inn på parkeringsplassen på sjøsiden.

En bil som tilhører et byggefirma stopper ved gruppen på tre menn, som står nærmest parkeringsplassen. En mann går frem og snakker med sjåføren. Han gir et tegn, og en av mennene hopper inn bak i varbeilen.

Hendelsen gjentar seg flere ganger om dagen, skriver osloby.no.

Svart arbeidskraft
Trolig dreier det seg om formidling av svart arbeidskraft. Etter at Dagsen er lagt ned, har Oslo fått en ny og lyssky sentral for strøjobber.

Seksjonssjef for utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt, Bjørn Vandvik, bekrefter overfor Osloby at de kjenner til saken.

– Vi er kjent med at steinleggere har plukket opp utlendinger til å jobbe for seg ved Oslo S, sier Vandvik, og forteller at de stadig endrer modus. Nå parkerer de lenger unna.

Irer og briter
Primært er det gruppen politiet kaller “travellers”, tilreisende briter og irer som driver med steinlegging, som plukker opp arbeidskraften sin der, ifølge Vandvik.

Han sier politiet stadig slår til mot bruk av ulovlig arbeidskraft i miljøet. Så sent som mandag ble det gjennomført to kontroller. 

Kjenner dere til andre steder hvor det foregår tilsvarende virksomhet?

– Vi tror det kan skje andre steder. Steinleggerne har holdt på i flere sesonger. I fjor benyttet de seg mye av asylsøkere, særlig de fra Afghanistan og Irak, sier Vandvik til osloby.no.