Reagerer på Faremos utspill

Guri Melby (Venstre).
Foto: Wikimedia Commons
Venstres Guri Melby reagerer på justisminister Grete Faremo (Ap), sitt utspill i Dagbladet der hun spør om Venstre og KrF virkelig kan samarbeide med Frp. 
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Faremo mener Frp’s forslag til innstramming i innvandringspolitikken er urealistiske og inhumane. Blant forslagene er lukkede mottak for asylsøkere.

– Grunnen til at jeg reagerer så sterkt, er at de gir uttrykk for et menneskesyn det er all mulig grunn til å ta sterk avstand fra. Det er selvsagt ikke ulovlig å søke asyl, og det er selvsagt slik at noen får avslag, sa Faremo til Dagbladet lørdag.

Men Venstres Guri Melby mener Ap først må feie for egen dør.

Vi trenger en oppmykning når det gjelder asylbarna og når det gjelder familiegjenforening.

– Fremskrittspartiet kommer til duk og dekket bord når det gjelder asylpolitikken. Den er ferdig innstrammet til det maksimale av Arbeiderpartiet. Med Sp og SV som nissen på lasset, sier Melby til Dagbladet.

Vil satse på asylbarn og familiegjenforening
Melby, som sitter i Venstres sentralstyre, mener den den tidligere flyktningopposisjonen bestående av SV, Sp, KrF og Venstre nå er redusert til KrF og Venstre. Ingen andre partiet etterlyser en mer human asylpolitikk, mener hun. 

– Vi trenger en oppmykning når det gjelder asylbarna og når det gjelder familiegjenforening. Når Faremo kritiserer Frp for å stramme inn innvandringspolitikken, står hun til knes i glasskår fra Festung Soria Moria 2, sier hun, til Dagbladet

Soria Moria 2 er den rødgrønne regjeringsplatformen som i 2009 erstattet den første Soria Moria-erklæringen fra 2005. 

De rødgrønne fjernet begrepet «human»
I den første erklæringen heter det: «Regjeringen vil føre en human, solidarisk og rettssikker flyktning- og asylpolitikk». I dagens regjeringsplatform heter det: «Regjeringen vil føre en helhetlig innvandrings- og flyktningpolitikk forankret i Norges internasjonale forpliktelser. Regjeringen vil ha en balansert og kontrollert innvandring og en konsekvent asylpolitikk».

– De rødgrønne fjernet begrepet «human» i kapittelet om asyl- og flyktningepolitkk og erstattet det med «konsekvent» – som i konsekvent streng. Den dagen Soria Moria 2 ble presentert var den indre jubelen i Frp øredøvende fordi ingen partier har fått så mye gjennomslag i regjeringens asylpolitikk som Frp, sier Melby, og fortsetter:  

– Arbeiderpartiet og Frp konkurrerer om å være strengest i asylpolitikken, de konkurrerer om de innvandringskritiske stemmene. Men det er ikke, og kommer neppe til å bli, flertall i Stortinget for Frp’s forslag.