– Jeg har betalt prisen for min frihet

Foto: Arkiv
Etter rundt 30 år med likestillingskamp reagerer Fakhra Salimi på at ikke flere minorietskvinner blir løftet frem når Norge feirer 100 år med stemmerett for kvinner.
0Shares

Salimis mor var ulykkelig i ekteskapet med faren. Moren kom fra en velstående familie, ble behandlet som en prinsesse, men ble giftet bort veldig ung. Ekteskapet førte henne inn i huset til en særdeles sterk svigermor.

– Jeg er preget av sterke kvinner i familien, oppvokst i krysningen mellom en tradisjonell mor, en sterk farmor og en mer liberal far som sa at mine døtre skal ha like høy utdannelse som mine sønner. Vi er fem søstre, og to brødre, som er blitt veldig sterke, selvstendige og samfunnsengasjerte, forteller Salimi (bildet) til Aftenposten.

Gjorde opprør 
Selv gjorde hun opprør mot tradisjonene.

– Jeg har identifisert meg med min mor. Kanskje det var fordi hun var så trist og ofte gråt, at jeg ikke ville gifte meg. Jeg tror det er det som har drevet meg, kampen mot urettferdighet.

Salimi har viet sitt liv til kamp for likestilling og kvinners rettigheter. For 24 år siden startet hun MiRA ressurssenter for minoritetskvinner. Ved forrige kommunevalg lånte senteret en valgurne av Oslo kommune for å lære opp hundrevis av minoritetskvinner i å stemme. Det samme gjør de før årets stortingsvalg.

Glad i friheten
Hva er frihet for deg?

– Frihet for meg er å ta egne valg. Men det er ikke alltid lett. Jeg har også betalt prisen for min frihet. Da jeg kom til Norge var jeg ung, ugift og engasjert i likestillingskamp. For noen var jeg eksotisk og de var nysgjerrig på om jeg var jomfru. Enkelte var ute etter å ha seksuell erfaring med en muslimsk kvinne. Det var ganske tungt mange ganger å skulle markere egne grenser og gjøre krav på alminnelig respekt. Jeg opplevde også sladder og moralisering fordi jeg ikke var gift.

Hver gang hun var hjemme i Pakistan antydet moren at nå måtte hun gifte seg. Salimi tror også at morens selvoppofrelse kan ha påvirket hennes valg.

– Men jeg ser ikke på henne som et offer. Hun giftet seg for å oppfylle sin mors ønske, noe som hadde en pris. Vi må alle ta konsekvensen av våre valg, sier Salimi til Aftenposten.