Her vil Sandberg bygge asylmur

 
Foto: Vassilis Tsartas
Frp-politiker Per Sandberg bruke hundrevis av norske skattemillioner til å bygge en asylmur, for å holde udokumenterte flyktninger ute fra Europa.

Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité var nylig på besøk i Hellas, langs EUs yttergrense.

Grensen, som går fra Tyrkia over grenseelva Evros (bildet) til Hellas er en av de mest brukte smuglerrutene for å få asylsøkere og udokumenterte innvandrere inn i Schengen-området.

Sandberg var på befaring sammen med to greske politigeneraler i grenseområdet. Generalmajor Emmanouil Katriadakis og generalløytnant Panagiotis Zevgolatakos fra politiet orienterte ham om utfordringene.

– Vi har store utfordringer. Nå håper vi Norge kan være med å hjelpe oss og sikre grensen, sier de to generalene til Dagbladet.

180 kilometer
Grensen mellom Hellas og Tyrkia er snaue 180 km lang. Bare 12,5 km er landgrense, resten skilles av elva Evros. Ved hjelp av EU og Frontex-samarbeidet er det bygget et fire meter høyt og vel en meter bredt sikkerhetsgjerde i piggtråd som sikrer landgrensa. 

Samtidig har grekerne fått overvåkingsutstyr som gjør at deler kan overvåkes kontinuerlig.

Men Sandberg synes ikke det er nok. Han vil bruke det som er nødvendig av norske skattepenger til å sikre resten av grensa mot elva også.

– 70 prosent av asylsøkerne og illegale innvandrere kommer seg til Europa via Hellas. Vi må styrke yttergrensene, og det må Norge bidra med. Vi kan ikke overlate ansvaret til grekerne som ikke har økonomi til å sikre vår yttergrense, sier Sandberg til Dagbladet.