– Euroen er en uopprettelig tabbe

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Historikeren Niall Ferguson sa under sitt nylige Norgebesøk at euro-innføringen var tåpelig og en stor påkjenning for Europa. Han tror heller ikke Norge blir skånet for krisen.
0Shares

Ifølge historikeren (bildet) har euroen gjort Europa ustabilt og ført til store økonomiske påkjenninger.

– Ser man på et verste-scenario for Europa innen ti år, kan man se for seg massearbeidsledighet og europeiske storbyer preget av pågående krigføring mellom grupper av innfødte europeere og innvandrere, som alle har fått sine levekår dramatisk redusert, sa han i foredraget ifølge Aftenbladet.

– Nå er det også for seint å gå tilbake. Euroen blir en “uopprettelig tabbe” som vil prege Europa i stor skala, la han til.

En ny verdensorden
Ferguson tror også at svekkelsen av Europa vil bidra til å endre verdenshegemoniet Vesten har hatt historisk. Ifølge ham har Vesten mistet sin teknologiske overlegenhet, mens stadig flere land i andre verdensdeler styrker seg både teknologisk, økonomisk og politisk.

– Hvis ikke Vesten skal miste sin posisjon i verden, må vi ta virkeligheten inn over oss. Vår verdensdel eldes raskt. Arbeidsmoralen er synkende, korrupsjonen er økende og velferdsstatene blir stadig mindre effektive, sa han ifølge avisen.

Ifølge Ferguson må også Norge forholde seg til det han kaller er de økonomiske realitetene.

– Velferdsstatenes problem er at de fleste går med underskudd. Velferden fører til at en for stor del av befolkningen lever på statens bekostning, og det er ikke bærekraftig, sier han til Aftenbladet.