– Hva hvis Trayvon var hvit og Zimmermann var svart?

 
Foto: thepoliticalfreakshow.us/
I USA har George Zimmerman blitt frikjent for drapet på den svarte 17-åringen Trayvon Martin. Det har gitt kraftig harme og tusenvis av demonstranter i gatene. Men den mest interessante protesten kom fra en hypotetisk tekst. 
0Shares

Rettssaken mot Zimmerman har satt følelsene i sving i USA, hvor flere har anklaget den 29 år gamle nabolagsvakten for å ha mistenkeliggjort Trayvon Martin på grunn av hudfargen hans. Spontane, men fredelige gateprotester ble holdt i en rekke amerikanske byer etter at frikjennelsen ble kunngjort lørdag kveld. Det skriver Aftenposten. 

NAACP, som er den største borgerrettsorganisasjonen i USA, mener rettsvesenet har sviktet Trayvon Martin og hans familie.

 Vi ber om at justisdepartementet umiddelbart iverksetter en etterforskning av borgerrettighetsbruddene begått mot Trayvon Martin. Denne saken har gitt nytt liv til bevegelsen mot å stanse raseutsiling i USA, sier organisasjonens leder Rosly Brock ifølge Aftenposten. 

Han er flink på skolen og har aldri blitt tatt for noe kriminelt. Med andre ord er han en ganske typisk tenåring. En fin gutt.

Men hvorfor har saken vakt så sterke reaksjoner og fått så mye oppmerksomhet? På den politiske bloggen thepoliticalfreakshow.us gjør man et forsøk på å sette saken i perspektiv: 

 Gjennomsyret av rasisme
Forestill deg en hengslete tenåring som er ute og går i et fremmed nabolag på kveldstid. Han er en grei ungdom  ifølge en av lærerne sine “en elev med gode karakterer og med godt humør som fordypningsfag” – selv om han ikke er hevet over å gjøre den dumme tenåringsfeilen å bli tatt med en sekk med spor av marihuana. Men han har ikke noe rullleblad. Det verste man kunne si om han er at han røyket litt gress, noe som setter ham i samme kategori som nesten halvparten av alle videregående elever i USA, og som er noe halvparten av den voksne befolkningen i landet mener bør legaliseres. Men han er flink på skolen og har aldri blitt tatt for noe kriminelt. Med andre ord er han en ganske typisk tenåring. En fin gutt.”

I kommentaren på bloggen gjør forfatteren følgende grep: å forestille seg at Trayvon var hvit og Zimmermann svar, for deretter å gå gjennom argumentene og faktaene i saken og se nærmere på det forfatteren oppfatter som høyresidens forsøk på å bortforklare og unnskylde drapet. Konklusjonen er ikke nådig. Saken har vært gjennomsyret av rasisme, mener bloggforfatteren. 

Les hele blogginnlegget her!