FN: Millioner av kvinner får ikke ta avgjørelser om egen kropp

Halvparten av kvinner fra tenårene og oppover i 57 land får ta avgjørelser om egen kropp, viser FN-statistikk.
Foto: Wikimedia Commons
Flere millioner kvinner er ikke frie til å ta avgjørelser om sin egen kropp, heter det i en rapport fra FNs befolkningsfond UNFPA.
46Shares

Tall fra 57 land, brorparten av dem afrikanske land sør for Sahara, viser at kun rundt halvparten av kvinner fra tenårene og oppover selv får ta avgjørelser som omhandler «kroppslig autonomi og integritet».

Blant disse avgjørelsene er hvem man vil ha sex med, om man vil bruke prevensjon og om man vil oppsøke helsehjelp, heter det i rapporten.

I tillegg er kvinners bevegelsesfrihet begrenset i mer enn 30 land.

UNFPA-sjef Natalia Kanem sier funnene i rapporten er opprørende. I praksis betyr de, ifølge henne, at «hundrevis av millioner kvinner og jenter ikke eier sin egen kropp», og at livet deres styres av andre mennesker.

– Akkurat nå står for eksempel rekordmange kvinner og jenter i fare for kjønnsbasert vold og andre skadelige praksiser, som tidlig ekteskap, sier Kanem.

Hun oppfordrer verdenssamfunnet til å forplikte seg mer til likestilling mellom kjønnene.

Tross «grunnlovsfestede garantier» om likhet mellom kjønnene i mange land, nyter kvinner i snitt bare 75 prosent av de lovfestede rettighetene menn har, heter det i rapporten, som viser til tall fra FNs generalsekretær fra 2020.