Får bot for hakekors-protest

Fikk bot: Rosenborg må betale 10.000 kroner i bot for et protestbanner mot Norges Fotballforbund på Lerkendal, hvor de to f-ene i NFF var omgjort til hakekors. Bildet er fra en annen kamp på trøndernes hjemmebane.
Foto: Mark Freeman
Fotballforbundet ilegger Rosenborg en bot på 10.000 kroner etter at det ble hengt opp et banner med hakekors på Lerkendal, melder NFF i en pressemelding.

Under cupkampen mellom Rosenborg og Tromsø 19. juni at enkelte Rosenborg-tilhengere hadde hengt opp et banner med bokstavene «NFF», der «F»-ene var omgjort til hakekors.

Nå har Norges Fotballforbund (NFF) vedtatt at Rosenborg ilegges en bot på 10.000 kroner for forholdet.

– Utvalget i NFF finner det bevist at Rosenborgs tilhengere har forholdt seg som beskrevet i påtalenemndas anmeldelse, og legger til grunn at det ble fremvist banner med bokstavene NFF der «F»-ene var omgjort til hakekors på tribunen til hjemmelagets supportere. Utvalget har ved bevisvurderingen lagt vekt på de foreliggende forklaringer i saken, skriver forbundet i pressemeldingen.

Skadelig
Utvalget mener at bannerne skader fotballens anseelse.

– Visningen av de aktuelle bannerne er egnet til å skade fotballarbeidet på bakgrunn av at det på banneret er uttrykt symbol i form av et hakekors som er egnet til å gi særlig negative assosiasjoner og normalt forbindes med blant annet nazisme og krig. Både allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier at forholdet må sanksjoneres, da bruken av bannere med slike symboler anses som upassende opptreden og er egnet til å skade fotballarbeidet og fotballens anseelse, heter det videre i pressemeldingen.

Tar avstand
Kjernen-talsmann Kenneth Kjelsnes tok umiddelbart avstand fra hakekors-protesten.

– Dette er gjort av enkeltpersoner, og ikke noe Kjernen vil assosiere seg med. Det er nok ment som en reaksjon på beskyldningene fra NFF om at Kjernen skal ha hatt rasistiske symboler på flagg og bannere. Men dette virkemiddelet var åpenbart et bomskudd. Det ser ikke bra ut med hakekors på tribunen, sier Kjelsnes til Adresseavisen.