– Svært rause mot avviste asylsøkere

Blir oftere stående utenfor arbeidslivet, ifølge en ny rapport: minoritetsmenn.
Foto: Scanstockphoto
– Norge må være det rauseste landet i Europa som betaler for at de med endelig avslag fortsatt skal være her, sier Sunds ordfører Ove Trellevik (H).

 

– Norge må være det rauseste landet i Europa som betaler for at de med endelig avslag fortsatt skal være her, sier Sunds ordfører høyrepolitiker Ove Trellevik.

Familier som har fått endelig avslag på asylsøknaden får økonomisk støtte av UDI, med fritt husrom og månedlig pengestøtte inntill de har forlatt landet. Barn får til og med gratis barnehageplass og skolegang så lenge de oppholder seg i Norge.

Derfor mener høyrepolitiker Trellevik at endelige asylavslag ikke er endelige, men starten på en ny prosess.

null

Vil ikke utkastes av Norge
Noe som ikke gleder familiefaren Alireza Husseini (32).

– Dagene er lange ved mottaket. Jeg har ingenting å gjøre og synes det er rart at jeg ikke får lov til å jobbe, sier Husseini fra Afghanistan.

Husseini og hans kone Laila Sultani og han oppholder seg fremdeles i Norge – to år etter at de fikk endelig avslag. Familiefaren sier han ikke vil reise tilbake til et tøft liv i hjemlandet Afghanistan.

– Jeg vil ikke reise tilbake til Afghanistan. Livet mitt var dårlig der og jeg måtte flykte. Norge er et godt land å bo i. Hele familien min bor her og mine to yngste barn er født her. Min eldste datter skal begynne i tredje klasse her, sier han til ba.no.

Vil ha arbeidstillatelse
32-åringen har mange ganger søkt om arbeidstillatelse fra UDI, og UDI har svart med atter avslag. Familiefaren skjønner ikke hvofor han ikke bare kan jobbe.

Han viser oss papirer fra Renhold senter AS som i 2010 hadde tilbudt ham jobb som renholder.

– Det hjelper ikke. Jeg får ikke jobbe. Jeg synes det er vanskelig, sier han.

For Husseini er ikke utkastelse slutten. Planen hans er nemlig å søke asyl i Sverige eller Danmark dersom han blir tvunget ut av Norge.