Tyrkia kan gi homofile flere rettigheter

Illustrasjonsbilde: En parade-fotgjenger krever rettigheter for homofile i den tyrkiske grunnloven under World Pride London 2012. Året etter lovforslaget som beskytter flerseksuelle minoriteter vedtas.
Foto: Jason Rogers/Flickr
Tyrkias Grunnlovskomité foreslår å ta med homofiles rettigheter i loven mot seksuell trakassering. 

 

Albania er det eneste landet med muslimsk flertall som beskytter homofile. Nå kan Tyrkia bli det neste landet. Tyrkias grunnlovskomité er enig om at legning bør komme inn i grunnloven, skriver gaystarnews.com.

To politiske partier har kjempet for de homofiles rettigheter. Det er Freds- og Demokratipartiet (BDP) og Nationalist Movement Party (MHP).

Det er mye snakk om diskriminering av homofile i Tyrkia. Det er fordi avisene har skrevet om en sak i den kurdiske provinsen Diyarbakir. Det var en far som drepte sin 17-år gamle homofile sønn der. Familien er kurdere.

Dette er bare et forslag. Det kan bli tatt bort.

Homofili spesifiseres
Grunnlovskomiteen foreslår at det skal stå om homoseksualitet i grunnlovens veiledning, ikke i selve loven. Veiledningen er en bruksanvisning for jurister som skal bruke loven.

Det islamske Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) sitter også i Grunnlovskomiteen. De var kritiske til det nye forslaget. De fryktet “feil bruk” av loven. Men til slutt klarte partiene å bli enige. Det var fordi BDP og MHP foreslo et bytte. AKP fikk gjennom sitt forslag om religiøse hodeplagg for kvinner (hijab) mot at lovforslaget om homofile skulle behandles.

Homofile: Tror det ikke ennå
Tyrkias organisasjoner for LHBTs (lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle) tviler på om loven blir vedtatt. De mener at den endelige versjonen av loven vil se annerledes ut. De mener også at det ikke gjør en stor forskjell om det står om homofili i veiledningen. Det er jo ikke selve loven, bare et tillegg som skal brukes av jurister.

– Dette er bare et forslag. Det kan bli tatt bort, sier en talsmann.

En av gruppens talspersoner forteller at det er mange fordommer mot homofile og transseksuelle i Tyrkia. Derfor synes han det er vanskelig å tro at politikerne vil forandre loven. Han tror heller ikke at det vil bli mindre hatkriminalitet.

– AKP har flertall. Derfor kan de gjøre som de vil. Bare se hvor brutale de var i Gezi Park, sier han.

FAKTA:
Tyrkia behandler et nytt forslag til endringer i grunnloven. I en veiledning til grunnloven er homofiles rettigheter tatt inn. Men forslaget er ikke endelig vedtatt.

Albania er det eneste majoritetsmuslimske landet som har forbud mot diskriminering av homofile.

60 prosent av befolkningen i Albania er muslimer. Men landet er formelt sett et sekulært demokrati og religionen er mindre viktig enn i mange andre majoritetsmuslimske land.