– Tvang skjer i de beste familier

Tvangsekteskap fortsetter å bekymre i Norge
Foto: Scanstockphoto
Tvangsgifte rammer ofte barn som er født og oppvokst i Norge. Og sakene med tvangsgifte blir flere og flere, sier politimann og ekspert på feltet. 

Det er Romerikes Blad som har intervjuet Terje Bjøranger, som er leder for utlendingsseksjonen i Romerike politidistrikt. Han forteller at politet oppdager stadig flere tilfeller av tvangsekteskap. 

– Det er nok flere grunner til det. Det blir en spredningseffekt når vi hjelper noen som har problemer, for de vil da fortelle om det til andre som er fanget i farlige forhold, slik at de også kan få hjelp. Og om sommeren merker vi en sterk økning. For da er det mange tilfeller hvor unge jenter og gutter får høre at «bestemor i hjemlandet er syk», eller at de er invitert i et bryllup, men når de kommer fram til hjemlandet, er det sitt eget bryllup de skal i, sier han til avisen. 

Bestemte nasjonaliteter
Politimannen, som fattet interesse for tematikken da han skrev sin hovedoppgave på slutten av 90-tallet, og har jobbet med problemet siden, forteller at tvangsgifte særlig rammer unge med bakgrunn fra Pakistan og den irakiske delen av Kurdistan. 

Unge jenter og gutter får høre at de er invitert i et bryllup, men når de kommer fram til hjemlandet, er det sitt eget bryllup de skal i.

– Dette er en tradisjon hovedsakelig i muslimske land. Men vi ser det også i andre nasjonaliteter. I flere afrikanske land, blant annet, sier han. 

Cirka ti prosent av dem de får inn, er menn, forteller den erfarne politimannen. I 2010 kom boken hans «Den tredje søsteren» ut.

– Den fikk mye oppmerksomhet og førte til at stadig nye jenter ville ha hjelp, fordi de fikk noen å komme til. Boka går veldig direkte ut mot tradisjonene i slike miljøer, og beskriver også hva man kan gjøre om man er i en slik situasjon, sier Bjøranger. 

Hjelp finnes
Han forteller at det er flere steder unge kan oppsøke hjelp dersom de opplever tvang eller annen æresrelaterte problemer i hjemmet:

– UDI, Imdi, Røde Kors og flere driver med denne problematikken. Og hvis man er under 18 år, kan man også ta kontakt med barnevernet.