Månedens sitater

Får oppmerksomhet: Utenlandske medier har benyttet seg av Øyvind Strømmens ekspertise om høyreekstremisme og nå blir boka hans om temaet oversatt til fransk
Foto: Henrik Beckheim
Hva ble sagt om innvandring, integrering, språk, drabantbyer med mer i august? Utrop gir deg et utvalg minneverdige, provoserende, oppmuntrende og tankevekkende sitater fra landets aviser. 

 

–  Jeg bruker å si at drabantbyene er Norges fremtid. Å lykkes med integreringen vil være en avgjørende faktor for Norges fremtid.

Jan Bøhler (Ap) til Groruddalen.no, 23.8 

– Noe av det morsomste var å finne ut hva ordene betydde. Der fikk jeg meg noen overraskelser. Jeg bruker ofte “chulo” når jeg skal rope på en av kompisene mine. Men at det betyr kjekk eller søt på spansk, visste jeg ikke.

Det er kjempevanskelig å komme inn i det svenske samfunnet, nettopp fordi det finnes så mange skjulte regler som gjelder, og regulerer all adferd.

Guleed Abdi (19), forfatter av den nye slangordboka “Den nye norsken”, til A-magasinet, 23.8

– Retorikken i rapporten trekker ikke i retning av høyreekstremisme. Frp fremstår som opptatt av integrering. Mer ytterliggående partier på kontinentet ønsker jo ikke innvandring i det hele tatt. Forfatterne av rapporten har vært flinke til å unngå veldig ladede begrep.

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen om Frps “bærekraftsrapport” om innvandring til Vårt Land, 22.8 

– Svensker tror for eksempel at de er veldig åpne. De tror at Sverige er et åpent samfunn som er lett å komme inn i. Og det er jo åpenbart feil. Det er kjempevanskelig å komme inn i det svenske samfunnet, nettopp fordi det finnes så mange skjulte regler som gjelder, og regulerer all adferd.

Den konservative svenske skribenten og forfatteren Johan Hakelius forklarer svensk mentalitet til Minerva.

– Ekstreme islam-motstandere kan ikke lenger skylde på sensur fra etablissementet. Myten om Eurabia eller “muslimenes organiserte overtakelse av Vesten”, får ikke oppslutning fordi det er tull, en konspiratorisk bløff, som ikke biter på folk flest. Ekstremistene blir like patetiske som de ultraradikale på venstresiden som så gjerne vil lede folket, men må konstatere at folket går en annen vei. Årsaken er trolig enkel: Folk flest er ikke ekstremister.

Torbjørn Røe Isaksen, Stortringsrepresentant Høyre på debattplass i Dagbladet.

– Jeg sier ja takk til et eget Kven-ting, men ikke sammen med Sametinget.

Fungerende sametingspresident Vibeke Larsen (Ap) til NRK Sápmi om forslaget om felles kven- og sameting.

– 17 prosent av alle barn med minoritetsbakgrunn klarer ikke å holde seg flytende. Det er en helt grunnleggende ferdighet i vann. Blant barn med norske foreldre er dette tallet bare fem prosent.

Tore De Faveri, leder av fagavdelingen ved Norges Svømmeforbund til NRK Nordnytt. 

 – Jeg er utrolig glad for at det store flertall av bergenserne har et så positivt syn på innvandring som undersøkelsen viser.

Sosialbyråd i Bergen kommune, Dag Inge Ulstein, til Bergensavisen om en ny undersøkelse gjort av Respons Analyse om holdninger til innvandrere og nykommere i byen.

– Alt Fjordman nå skriver i norske aviser – og i bokform med støtte fra Fritt Ord – kan i et visst perspektiv anses som en del av oppfyllelsen av Breiviks prosjekt.

Rune Berglund Steen, leder, Antirasistisk Senter i Bergens Tidende 1.8.2013

– Problemet med Breivik er ikke meningene hans, men at han drepte en masse mennesker for å spre meningene sine.

Bjørn Ditlef Nistad, Dagsavisen Nye Meninger, 5.8.2013