– Innvandrernes stemmer på vei opp

Stadig flere i Askim med innvandrerbakgrunn og norsk pass skal gjøre som denne mannen, hvis kommunens arbeid med å få opp stemmeprosenten lykkes (NB! Illustrasjonsbilde).
Foto: Flickr
Askim kommune i Østfold jobber for å få opp valgdeltagelsen blandt innvandrerne. Ved forrige stortingsvalg var deltagelsen under 40 prosent. Forskere er spent på resultatet av prosjektet.
0Shares

18,5 prosent av Askims befolkning er innvandrere. Ved forrige stortingsvalg deltok under 40 prosent av dem som kunne stemme. Når har kommunen bestemt seg for å gjøre noe med dette, skriver nrk.no.

– Vi håper at vi kan få valgdeltakelsen sakte, men sikkert opp på nivå med resten av befolkningen. Vi tror det kan ta noen år, men vi tror vi er på vei, sier Anne Lein, rådgiver for mangfold og integrering i kommunen til nrk.no.

– Formålet er økt valgdeltakelse blant innvandrere. Den burde ideelt sett ligge på snittet for landet, legger hun til.

null

Muntlig fungerer best
Romia Khan, leder for Askim innvandrerråd, jobber for å finne ut hva kommunen kan gjøre for å øke valgdeltakelsen blant innvandrerbefolkningen som kommer fra 70 ulike land.

– Kommunen har gjort noe veldig fint. Vi tar med oss vanlige folk inn i møtesalen og spør: «hva er det vi kan gjøre for å få dere til å komme til urnene?» forteller Romia Khan til nrk.no.

Lein bekrefter at Askim kommune jobber med det. Hun forteller at det er kjempe viktig med personlig kontakt og det å ha nøkkelpersoner innenfor hver nasjonalitet.

– Det får vi til i større og mindre grad, stadfester hun.

Språkbarriere
Lein og spesialrådgiver Odd Vidar Tomter møter mange utfordringer på veien. Totalt er det innvandrere fra 61 ulike land. Og ikke alle kan lese, verken på norsk eller sitt eget morsmål.

– Det er klart det er en stor utfordring med de som ikke kan norsk. Eller som ikke kan lese på sitt eget språk. Da har vi det muntlige igjen, sier Lein.

Spent på resultatet
Nå skal Statistisk sentralbyrå måle om jobben kommunen gjør har noen effekt. Og politikere og forskere venter spent på resultatet av prosjektet i Askim.

Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo forsker på valgdeltagelsen blant innvandrerne. Han mener det hadde vært fint om Askim får noe til på dette området.

– Her blir det spennende å se om det har en effekt. Dette er noe mange er interessert i, om det er noen konkrete tiltak man kan gjøre, og om de kan ha en effekt på deltakelsen, sier Bergh.