Britisk gruppe: Kvinner i leirer i Syria er ofre for menneskehandel

Kvinner i leire i det krigsherjede Syria er ofre for menneskehandel. mener rettighetsgruppe.
Foto: Christiaan Triebert
De fleste britiske kvinnene i leirer nordøst i Syria er ofre for menneskehandel og er sviktet av den britiske regjeringen, mener menneskerettsgruppa Reprieve.

Enkelte av kvinnene var bare tolv år da de ble tatt med til Syria og utsatt for menneskehandel, seksuell utnyttelse og andre former for utnytting i regi av IS, mener gruppen.

Reprieve har undersøkt bakgrunnen for hvorfor kvinnene har endt opp i de kurdiskdrevne leirene nordøst i Syria.

Fredag la den fram en rapport der det konkluderes med at den britiske regjeringen har sviktet kvinnene og barna deres systematisk ved å føre en politikk der de er fratatt statsborgerskap og nektet hjemreise og grunnleggende konsulær bistand.

Over 150 personer er fratatt sine britiske statsborgerskap.

Den mest kjente saken handler om Sahmima Begum, som kun var 15 år da hun reiste til Syria sammen med to venninner, som nå begge er døde. Hun ble fratatt sitt britiske statsborgerskap i 2019 og tapte nylig en lang juridisk kamp for å få omgjort beslutningen.

FNs spesialrapportør Siobhan Mullally skriver i rapportens forord at Storbritannia ikke lever opp til sine forpliktelser når det gjelder slaveri og menneskehandel.

Rapporten er basert på omfattende undersøkelser i regionen siden 2017, deriblant intervjuer ansikt til ansikt med noen av dem som sitter fanget i leirene, samt samtaler med slektningene deres.

Gruppen konkluderer med at minst 63 prosent av de britiske kvinnene og barna er ofre for menneskehandel, enten fordi de ble brakt til Syria som barn, tvunget til å reise dit eller at de ble flyttet internt i Syria og Irak mot sin egen vilje.

I et annet forord til rapporten skriver Andrew Mitchell, en konservativ parlamentariker som tidligere har vært utviklingsminister, at regjeringen hans har en «blind flekk» når det gjelder denne saken.

– Vi kan ikke vaske disse britene bort fra våre hender og overlate dem til et regjeringsløst sted, skriver han.

En talskvinne for den britiske regjeringen sier i en kommentar til anklagene at regjeringen prioriterer å sikre at Storbritannia er trygt. Hun sier også at regjeringen har jobbet med å repatriere britiske barn.