Hindu-talsmann fikk bryggeri til å trekke gudemotiv

Ølmerket fra Holmentoppen bryggeri som forestiller hindu-guden Ganesh har skapt reaksjoner fra amerikanske hinduer.
Foto: yespunjab.com
Opprørte hinduer oppfordret Holmentoppen Bryggerhus til å trekke tilbake ølmerket som viser et bilde av guden Ganesh. Nå har bryggerfirmaet fulgt opp.

Hindu-lederen Rajan Zed, som er leder for Universal Society of Hinduism i USA, går ut mot det han kaller “upassende bruk” av hinduistiske guder, eller symboler for kommersielt formål.

– Lord Ganesh er en høyt ærverdig figur i hinduismen. Han er ment å bli tilbedt i templer og ikke til å brukes som ølmerke i en ny forestilt versjon. Dessuten er det veldig respektløst å knytte en guddom til alkohol, sier han til yespunjab.com.

Kjent bryggeri

Holmentoppen Bryggerhus startet opp i 2013, og har vunnet flere bryggekonkurranser, både nasjonalt og regionalt, i tillegg til den gjeve utmerkelsen ”Årets hjemmebrygger” i 2019.

Hinduismen er den eldste og tredje største religionen i verden, med omtrent 1,2 milliard tilhengere og en rik filosofisk tradisjon, som bør tas på alvor.

– Hinduer er for kunstnerisk ytringsfrihet like mye som andre, om ikke mer. Men tro er hellig, og forsøk på å bagatellisere tro sees som krenkende.

I hinduismen tilbys Ganesh som visdommens Gud, og påkalles før begynnelsen av ethvert større foretak.

Fjernet Ganesh-bilde

Kurt Haugen i Holmentoppen Bryggerhus, sier til Utrop at firmaet ble gjort oppmerksom og fjernet umiddelbart ølsettet fra porteføljen.
– Bildet var public domain uten kommentarer om begrenset bruk, og vi reflekterte ikke over at det kunne ha en religiøs betydning. Vi ønsker ikke å støte noen, så ølsettet ble derfor fjernet fra våre hjemmesider.
– Vi undersøkte Rajan Zed litt nærmere, og det kan se ut som at han sender ut svært mange pressemeldinger der han blant annet har betenkeligheter med hensyn til yoga og inntak av storfekjøtt. Hjemmesiden til Universal Society of Hinduism ser ser ikke ut til å være i bruk, og Facebooksiden er ikke oppdatert siden 2013. Vi setter derfor et spørsmålstegn ved seriøsiteten til denne personen. Uansett, vi gjorde en feil  og vi tenke oss bedre om ved neste korsvei.