Norge rangeres tredje best i bistand

 
Norge utmerker seg særlig ved å gi mye penger i utviklingshjelp, ved å sende mange soldater på FN-oppdrag og ved å slippe inn mange innvandrere fra utviklingsland. Norge scorer tredje best av verdens rike land når det gjelder støtte til verdens fattigste, ifølge en amerikansk tenketank.

Center for Global Development, en amerikansk tenketank, gir ut Commitment to Development Index som viser at Norge er tredje best av verdens rike land når det gjelder støtte til verdens fattigste, etter Danmark og Sverige, ifølge Aftenposten.

Norge scorer ifølge senteret høyere på rangeringen enn noen andre av de 27 rike landene på disse punktene:

  • gir mye penger i utviklingshjelp
  • sender mange soldater på FN-oppdrag
  • slipper inn mange innvandrere fra utviklingsland

Men to forhold, oljeproduksjon og tollmurer gjør at Norge ikke får topplassering, skriver senteret. Olje- og gassproduksjonen i Nordsjøen gir Norge den nest dårligste miljø-rangeringen av alle. I tillegg hindrer tollmurene varer fra de fattige landene i å komme inn på det norske markedet og gir derfor Norge den nest laveste rangering innenfor handel.

Samfunns- og informasjonssjef i Flyktninghjelpen, Rolf A. Vestvik, påpeker at man alltid skal ta denne typen undersøkelser med en klype salt.

– Norge må styrke seg i kategorien innvandring, selv om vi scorer høyt på dette i undersøkelsen, sier Vestvik, ifølge Aftenposten.