Arabisk idol holder konsert i Skandinavia

Mohammed Assaf er vinneren av arabisk Idol i 2013. Han holder konsert i København i slutten av februar og i Malmö i begynnelsen av Mars. Han fikk 60 millioner stemmer på finaledagen.
Foto: Skjermdump/Youtube
Vinneren av arabisk idol i fjor, Mohammed Assaf, skal holde konsert i Malmö. Norsk-palestineren Sari Abd Al-Halim (26), fra Arendal, skal kjøre tilnærmet tjue timer, for å oppleve palestinsk samhold under konserten.

13. desember hadde Sari Abd Al-Halim (26), fra Arendal, nattvakt på jobben. Han trodde vakten skulle være lik som alle andre arbeidsvakter. Sent den dagen ble han kontaktet av ei venninne. Hun fortalte at den palestinske artisten Mohammed Assaf skal komme til Skandinavia for å holde konserter. En av konsertene holder han i Malmö den 1. mars.

– Jeg bestilte umiddelbart billetter til meg og fruen, forteller Abd Al-Halim.

I mellomtiden satt kona til Abd Al-Halim, Norr Al-Khatib (23), hjemme og snakket i telefonen med sin far. Han bor i Syria. Al-Khatib ante ikke noe om konserten Assaf skal holde den 1. mars, og hun ante heller ikke at hun eide en billett til konserten.

Etter billett-kjøpet tok Abd Al-Halim bilde av billettene, la bildet ut på Facebook og tagget sin kones navn til bildet, forteller Abd Al-Halim.

– Hun avsluttet telefonsamtalen med faren sin med en gang hun så bildet. Så ringte hun meg for å spørre om det var en spøk, sier han og smiler.

Palestinernes stolthet
24 år gamle Assaf ble kjent under visning av andre Arab Idol-sesongen, arabisk idol. Den unge palestinske konkurrenten tok araberne med storm under visningen av konkurransen. 15 000 kandidater gjennomførte den første opptaksprøven. Ti opptaksprøver ble holdt i åtte arabiske land. 95 av kandidatene gikk videre med i programmet. Da 27 konkurrenter gjensto kunne publikum stemme på sine favoritter.

Assaf slo de to andre finalistene med 60 millioner stemmer under finalen. Finaledagen jublet palestinerne og festet ute i gaten av glede da Arab Idol-verten kunngjorde vinneren. Historikeren, Abbas Shiblak, skriver at den samlede palestinske befolkningen i verden anslås å være mellom 10 og 11 millioner. Det kommer frem i boken Reflektions on the Palestinian Diaspora in Europle: Challenges of Dual Identity and Adaptation, som kom ut i 2005.

Savner palestinsk identitet
Abd Al-Halim forteller at han gleder seg som en unge til konserten. Han skal kjøre tilnærmet 20 timer tur og retur for å feste med andre palestinere. Både han og kona er palestinske flyktninger fra Syria. Det bor om lag 520,000 palestinere i Syria, skriver folkehjelp.no.

– Vi har aldri opplevd Palestina på så nært hold. Dessuten har palestinere som er bosatt i Midtøsten levd i krig og vært utsatt for urettferdigheter lenge nå. Palestinere trengte Assafs seier og vi trenger en palestinsk idol. Nå har vi noe å feire i fellesskap, forteller han.

Sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen mener at nordmenn kan forstå hvorfor arabisk Idol ble så viktig for palestinerne. Han sier at kollektiv identitet blir viktigst for folk som ikke kan ta den for gitt, altså som opplever at den blir presset, truet eller på andre måter utfordret. Kollektiv identitet kan være nasjonal, etnisk, religiøs eller noe annet, forklarer han.
 
Thomas Hylland Eriksen, sosialantropolog, sier den palestinske identiteten, blir for palestinere, et symbol på og uttrykk for deres krav på likeverd med andre, selvrespekt og frihet.
Foto : Universitetsforlaget
 
– For palestinerne, som ikke har en egen stat, blir derfor den palestinske identiteten et symbol på og uttrykk for deres krav på selvrespekt, frihet og likeverd med andre, sier Hylland Eriksen.
 
– Dette er et øyeblikk hvor veldig mange palestinere kan dele glede med hverandre. Jeg tror nok det er flere som ser frem til å føle tilknytning til hverandre. Jeg kjenner omtrent åtte personer som skal på konserten, forteller Abd Al-Halim.
 
Indre samhold grunnet ytre press
Professoren i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo trekker paralleller mellom nasjonal identitet for nordmenn og for palestinerne.
 
– Nasjonal identitet er jo viktig for nordmenn også, noe som henger sammen med norsk historie som dansk provins, i union med svenskene og sist under den tyske okkupasjonen. Melodi Grand Prix er jo ekstremt viktig for nordmenn, kanskje litt på samme måte som arabisk Idol er for palestinere. Også vinteridrett er viktig for nordmenn, fordi det viser at vi “er like bra som andre” selv om vi er et lite land i utkanten, sier han.
 
– Generelt er det indre samhold delvis et resultat av ytre press. Jo mer andre pirker i din identitet, desto viktigere blir det for deg å forsvare den. Derfor går det kanskje også an å si at jo mer kritikk og motstand mot muslimer som kommer i Vesten, desto mer muslimske blir muslimene.

Palestinsk suksess
Ifølge alarabiya.net ble Assaf kåret til ambassadør for kunst og kultur av den palestisnke regjeringen. Han ble tilbudt en stilling med diplomatisk stilling av den palestinske presidenten Mohammed Abbas. Siste episode av Arab-Idol den sesongen kåret UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) Assaf til goodwill-embassador for fred.

Sangeren skal også holde konsert i København i slutten av denne måneden. Utrop har også kontaktet Billettservice i København og Malmø, uten å lykkes å få informasjon om billetsalget.