Vil starte revolusjon mot Hamas fra Lillehammer

 
Foto: Øystein Windstad
Den norske filmregissøren og aktivisten Eyad Aborouk er talsmann for den nystartede palestinske Tamarod-bevegelsen, som jobber for å kaste Hamas fra makta i Gaza: – Vi kjemper for demokrati og frihet fra undertrykkelsen til Hamas, sier Abourouk.

 

I Gaza så kan nå graffitier med logoen og slagordene til den palestinske tamarodbevegelsen ses. Det står spraymalt ”frihet”, ”opprør” og ”bli med oss”. Det var den egyptiske tamarod-bevegelsen sine demonstrasjoner i vår og sommer som starta det som ble fallet til president Mohammed Mursi.

Tamarod betyr opprør på arabisk, og det er nettopp det Eyad Aborouk jobber med fra regissørstolen sin i leiligheta si på Lillehammer. 33-åringen kommer opprinnelig fra Gaza og studerte filmregi ved Universitetet i Kairo og har hele tiden kritisert Hamas for mangel på respekt for menneskerettigheter og for å ikke ha arrangert demokratiske valg.

100.000 følgere
Aborouk har bodd i Norge i fire år og det var når han så hvordan det norske demokratiet og valgene fungerte at han virkelig begynte å tenke på hva han vil ha i Gaza:

Jeg er redd for hva Hamas kan gjøre mot meg, men aller mest for hva de kan gjøre mot folket i Gaza.

– Hamas har ingen respekt for ytringsfrihet eller menneskerettigheter. Det var en stor inspirasjon for meg å se hvordan demokratiet er i Norge. Jeg vil at det skal bli slutt på urettferdighetene mot folket i Gaza og at de skal få oppleve frihet og demokrati av den samme typen en har i Norge, sier aktivisten.

Allerede som student stod han fram på egyptisk TV og kritiserte Hamas åpenlyst. Det har han fortsatt med etter at han kom til Norge. Han har blitt lagt merke til spesielt for videoene som han har produsert og lagt ut på YouTube. I videoene har han dokumentert overgrep og vold fra Hamas, snakket ut mot dem og stilt spørsmål ved hvorfor de ikke har arrangert valg som de lovet. I tillegg står han bak og administrerer Facebook-siden til Palestinsk tamarod, som nå har over 75.000 følgere.

Får dødstrusler om natta
Aborouk får jevnlig trusler fra Hamas. De ringer han eksempelvis midt på natta og truer med å drepe han. Det har ført til at han er i tett kontakt med norsk politi. Aborouk har blitt lagt merke til internasjonalt, og både han og Hamas ble nylig intervjuet av arabisk Al-Jazeera. Der uttalte en anonym talsmann for Hamas at Eyad Aborouk og de andre som jobber for tamarod-bevegelsen er spioner og at de kan prøve seg på å gjøre hva de vil, men ikke i Gaza. De skal demonstrere 21. mars 2014, det er dagen som fra før er kjent som Den palestinske verdighetsdagen:

– Da skal vi få til en streik og ønsker at så mange som mulig av de offentlige institusjonene skal boikotte Hamas. I tillegg skal det komme demonstrasjoner i gatene.

– Er du redd?

– Jeg er redd for hva de kan gjøre mot meg, men aller mest for hva de kan gjøre mot folket i Gaza. Jeg frykter at deres rettigheter kan bli tatt fra dem før de har fått følt hva frihet er og at samfunnet vil bli komplett ødelagt av ekstremistene.

Fakta

* Tamarod betyr opprør på  arabisk og er en bevegelse som starta i Egypt i april 2013
* Palestinsk tamarod starta opp i august i år og har rundt 75.000 følgere
* Palestinsk tamarod er partipolitisk uavhengig og krever demokratiske valg og ytringsfrihet i Gaza
* Palestinsk tamarod er den eneste aktive opposisjonen i Gaza etter at Fatah og andre opposisjonsbevegelser ble undertrykt av Hamas
* Det er estimert at Hamas har mellom 15.000 og 25.000 væpna menn
* Befolkningen i Gaza er på over 550.000