- – Ubehagelig, men nødvendig bok - 08.12.2024
- Urban Legend ute med ny sesong - 07.12.2024
- Funksjonsvarierte Amir hetset: – Ingen grep inn - 06.12.2024
Latterliggjøring av transpersoner og Metoo, aktivistisk støtte til «Sløseriombudsmannen» og uthenging av kunstnere, skriver hun som grunnene i et innlegg i VG.
– Som avtroppende kommisjonsmedlem argumenterer jeg her mot det praktiske arbeidet til Ytringsfrihetskommisjonen, oppnevnt av den norske regjeringen og lansert 14. februar 2020. Etter nærmere et og et halvt års arbeid er det blitt klart for meg at kommisjonen bryter mandatet sitt om å vurdere tiltak «for å sikre trygge rammer for utøvelse av ytringsfriheten». I stedet opplever jeg at kommisjonen i praksis fungerer som et politisk verktøy.
Reza angrer på at hun har blitt med i kommisjonen, skriver hun videre.
– Jeg at en rekke «kulturkrigere» i norsk offentlighet allerede var invitert. Til tross for at disse var beryktet hos noen av dem som rammes hardest – transpersoner, feminister, antirasister og kunstnere – valgte jeg likevel å bli med.
Uenig om minoritetssynet
Hun har ofte vært i utakt med kommisjonen om deres syn på minoriteter.
– Jeg har protestert når minoriteters bekymringer og motstand av kommisjonen blir definert som «identitetspolitikk», mens høyrepopulistiske narrativer blir ansett som noe «nøytralt» og objektivt. Jeg opplever at kommisjonen bryter med punkt 4 der det presiseres at vi skal «legge til rette for en bred offentlig debatt» og inkludere erfaringene til «personer med funksjonsnedsettelser, urfolk og nasjonale minoriteter» samt «etniske, religiøse, språklige og seksuelle minoriteter».
Strid om kontroversiell samfunnsdebattant
Nylig har det vært strid om den såkalte “Sløseriombudsmannen”, finansmannen Are Søberg, som i årevis drev med anonym kritikk av offentlige tildelinger til kunstnere på Facebook.
– En liten gruppe scenekunstnere mener det er en menneskerett å motta andres skattepenger uten at noen skal kunne kritisere pengebruken, uttalte Søberg til Dagsavisen denne uken.
– Kunstnerne har som konsekvens mottatt et ras av hets og trusler, noen så grove at de er blitt politianmeldt, skriver Reza i sitt innlegg.
Reza reagerte sterkt på at kommisjonens leder og sekretariat 15. mai reiste til Bergen for å se stykket Sløserikommisjonen av Morten Traavik.
– To andre av kommisjonens medlemmer deltok fra scenen i oppsettingen til Sløseriombudsmannen. Ytringsfrihetskommisjonen er slik blitt mer aktør enn observatør (…)
Invitasjonen av «Sløseriombudsmannen» står i skrikende kontrast til kommisjonens mandat om å problematisere ytringer som «reduserer utsatte gruppers reelle ytringsmuligheter og demokratiske deltakelse».
– Overrasket over begrunnelsen
Under Ytringsfrihetskommisjonens innspillsmøte i Drammen forsvarte Traavik oppsetningen. ifølge nettstedet Subjekt.
– Vi er blitt utsatt for brunbeising av aktivister. De som støtter oss blir også utsatt for samme behandling.
Kjersti Løken Stavrum, leder for Ytringsfrihetskommisjonen, er overrasket over begrunnelsen fra Reza.
– Å sitte i Ytringsfrihetskommisjonen. er et omfattende arbeid. Kommisjonen består av frie, uavhengige stemmer, og kommisjonens arbeid foregår i rommet der vi møtes. Begard Raza har i liten grad vært tilstede der. Nå har jeg lest i VG hva hun mener. Ingen av anklagene hun fremsetter i VG-kronikken har hun gjort meg kjent med. Det synes jeg er uryddig, sier Stavrum til Dagsavisen.