Enslig asylsøker ble Årets forbilde

Årets forbilde 2013, kenyanskfødte Musa Anderssen, her fotografert sammen med barne- likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne etter kåringen.
Foto: Claudio Castello
Kenyanskfødte Musa Anderssen fikk prisen for sitt engasjement for barn og unge i lokalsamfunnet i Bardu og ble hedret av kronprinsparet og BLD-ministeren. Selv valgte han å takke kona og sin tidligere norsklærer.

Kongelige som statsråder møtte tidligere opp i dag på Nobels Fredssenter for å ære Anderssen, som fra å komme som enslig mindreårig asylsøker til Norge som 17-årig har blitt en ressursperson i lokalmiljøet.

 
Foto : Claudio Castello

I kåringen la juryen vekt på hvordan det er mulig å lykkes og samtidig gi tilbake til samfunnet i form av et brennende engasjement for barn og unge. 

– Ved siden av jobben på Setermoen asylmottak, er Musa aktiv som frivillig i flere aktiviteter for barn og unge, alt fra basket, zumba, leirdueskyting, ishockey, jakt og fiske og revy. Musa Anderssen og hans familie er i tillegg avlastningshjem for barnevernet, het det i begrunnelsen for prisen.

– En glede
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne ga uttrykk for at folk som Anderssen er typen som inspirerer andre nyankomne til å lykkes i det norske samfunnet.

– For meg er en glede å tildele prisen Årets forbilde til Musa Anderssen. På bakgrunn av det han bidrar med i sitt lokalsamfunn og hvordan han inkluderer og fanger opp barn og unge, er Musa Anderssen et godt forbilde og en verdig vinner av prisen Årets forbilde, uttalte statsråden.

Siterte Kennedy
Prisvinneren selv ga uttrykk for at han var stolt og ydmyk.

– Jeg har gått en lang vei – fra å være enslig mindreårig asylsøker til å bli nestleder ved Setermoen asylmottak og fram til å bli årets forbilde. Jeg er veldig glad og stolt over å bli årets forbilde i Norge, og jeg skal fortsette jobben med barn og unge.

 
Foto : Claudio Castello

Anderssens store inspirasjon var hans gamle norsklærer, som innprentet verdien av det å være en samfunnsdeltager.

– Han viste til en av Kennedys taler, og fokuserte på at jeg skulle etter “hva jeg kunne gjøre for mitt lokalmiljø”.

Han takket også sin kone, for å ha vært med hele veien, og ikke minst for å hjulpet ham i arbeidet med å gi andre barn et avlastningshjem.

– Ikke bare er du en husmor, men en hardt arbeidende husmor. Uten innsatsen din hadde ikke ting klaffet sammen.