Kontrovers om kritisk raseteori i USAs militære

General Mark Milley i USAs øverste forsvarskommando uttlate seg positivt om at soldater kunne lære om kritisk raseteori.
Foto: United States Army/Monica King
General i USAs hær sa seg positiv til å studere kritisk raseteori (CRT) som del av militærpensum. Konservative republikanere strittet mot.

Kontroversen startet i slutten av juni, basert på ikke-verfiserte rapporter om at USAs hær vurderte å bruke kritisk raseteori (CRT) som del av militærpensumet.

General Mark Milley som siden 2015 har vært utnevnt til sjef for den amerikanske hæren, har uttalt seg positivt til teorien som del av de militæres opplæring.

–  Hva er galt med å forstå, ha litt situasjonsbevissthet om landet som vi er her for å forsvare?, sa han ifølge NBC.

Flere konservative republikanere har tatt sterkt til motmæle. Floridas medlem av Representantenes hus, Matt Gaetz, hevder ifølge NBC at han har hørt fra om “bekymring fra soldater” om at militærakademier underviser i emnet.

Han mener USAs hær tar parti med den såkalte “woke-tenkningen”, som norsk Wikipedia definerer slikt:

Woke er et engelsk begrep for en politisk ideologi som har som mål å øke bevissthet om problemer som angår etnisk og sosial rettferdighet. Det stammer fra et uttrykk i afro-amerikansk engelsk dagligtale som betyr å være våken.

Avviser utspill

Utspillet fra Gaetz avvises fra flere kilder i USAs militære.

– Vi underviser ikke i kritisk raseteori og omfavner heller ikke dette. Jeg ser dette som en falsk samtale, sa USAs forsvarsminister Lloyd Austin under en høring, ifølge NBC.

General Milley har også presisert at det ikke foregår noe organisert opplæring i kritisk raseteori i regi av militæret.

Kritisk raseteori er et paraplybegrep som ble laget i amerikansk akademia på 70-tallet, og sees som en analytisk retning innenfor samfunnsvitenskapene og humaniora som tar utgangspunkt i at samfunnsinstitusjoner er iboende rasistiske, og rase er en kategori som er sosialt konstruert. Sentral litteratur som understøtter teorien er begrepet “hvithet”, og boken White Fragility, forfattet av universitetsprofessoren Robin Di Angelo.

Kritisk raseteori har fått en renessanse i USA i kjølvannet av anti-rasismeprotestene i 2020, men er også sterkt kritisert av motstandere, spesielt på høyresiden som “splittende og identitetspolitisk”. Sentrumsorienterte og andre ikke-konservative ser også teorien som kontroversiell. Flere republikanske delstater i USA har bannlyst lærere i å undervise om emnet.