Nordmenn minst sjåvinistiske i Skandinavia

Nordmenn i hjertet, om ikke på huden: flere flerkulturelle representanter Utrop har vært i tale med hevder det ikke finnes noe motsetning med å komme fra en annen kultur og det å gjøre norske verdier og norske væremåter til sine egne.
Foto: Fanney Antonsdottir
Hver tredje danske mener verden ville vært bedre om folk i andre land var som dem. Én av fem nordmenn og svensker mener det samme.
0Shares

Rapporten fra Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) viser noen hovedtall fra en omfattende spørreundersøkelse om nasjonale symboler gjennomført i alle tre land. Tallene viser at skandinavere generelt er stolte av å være henholdsvis norske, svenske eller danske. 

Ifølge rapporten skiller Danmark seg likevel ut med å være litt mer skeptiske enn sine nordiske naboer når det gjelder spørsmål som omhandler innvandreres bidrag til økonomi og arbeidsliv.

Nordmenn minst sjåvinistiske
Ut fra en sjåvinisme-indeks i undersøkelsen, basert på hvor enig de spurte sier seg i typisk sjåvinistiske påstander som «folk bør støtte landet sitt, selv om det handler galt», kommer Norge kanskje litt overraskende ut som det minst sjåvinistiske landet i Skandinavia.

Forskerne er overrasket over at Sverige kom høyere på sjåvinismeskalaen enn Norge. Men de påpeker at forskjellene mellom landene ikke er store.

– Knapt noe land i verden har så sterkt forhold til nasjonaldagen som nordmenn, mener Olaf Aagedal, forsker ved KIFO.

I Norge er det også flere som mener at innvandrere er bra for økonomien. Få mener de tar arbeid fra dem som er født her i landet, viser denne undersøkelsen.

– Å knytte disse til forskjeller i holdninger til ulikhetene i arbeidsmarked og arbeidsledighet i de skandinaviske landene er naturlig, skriver forskerne Pål Ketil Botvar og Olaf Aagedal ved KIFO.